Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

HALLOWEEN. Przepisy. Najlepsze przekąski na Halloween [PRZEPISY]

Kinga Czernichowska
Karolina Misztal, Polska Press Grupa
HALLOWEEN 2016. Zobaczcie, jakie przekąski przygotować na halloweenową imprezę. Prezentujemy przepisy na najbardziej oryginalne i przerażające przystawki na Halloween. Zobaczcie, co podać gościom.

HALLOWEEN. PRZEPISY NA PRZERAŻAJĄCE PRZEKĄSKI

Halloween. Serowe miotełki

Każdy plasterek sera ponacinaj z dwóch stron w cienkie paseczki. Złóż plasterek na pół i owiń go wokół końca jednego słonego paluszka. Zwiąż powstałą serową miotełkę szczypiorkiem. W ten sam sposób przygotuj pozostałe miotełki, aż do wyczerpania składników.

Resztę szczypiorku posiekaj. Ogórka zetrzyj na tarce i wraz ze szczypiorkiem dodaj do jogurtu. Przypraw sos solą i pieprzem. Miotełki podaj wraz z dipem, który najlepiej przygotować tuż przed postawieniem na stół.

Halloween. Jabłka - szczęki

Umyte jabłka podziel na ćwiartki. Z każdej z nich usuń gniazdo nasienne i wytnij ze skórki środek miąższu, ale uważaj, żeby nie przeciąć ćwiartki na pół. Kawałki jabłek skrop sokiem z cytryny. Czymś spiczastym ponacinaj jabłka tak, by dało się w tych miejscach umieścić minipianki. Na koniec jeszcze raz wszystko należy skropić sokiem z cytryny.

Halloween. Tosty - duchy

Plasterki sera wytnij tak, by przypominały duchy. Tosty posmaruj masłem i ułóż na blasze do pieczenia. Podpiecz na złoto w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Następnie wyjmij z piekarnika i natrzyj ząbkami czosnku. Na ciepłe tosty połóż duchy z sera i polej ketchupem.

Na następnej stronie przepisy na: parówkową mumię i koreczki z gałek ocznych

Halloween. Parówkowa mumia

Ciasto francuskie rozwiń na stolnicy. Jeśli istnieje taka potrzeba, to jego powierzchnię wyrównaj wałkiem. Pokrój ciasto na cienkie paski. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Z parówek usuń osłonki. Parówki owijaj paskami ciasta, tak jakby to był bandaż. Kiedy już będą owinięte, włóż je do żaroodpornego naczynia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Mumie będą gotowe, gdy ciasto spuchnie i jego barwa będzie złocista.

Koreczki z gałek ocznych

Jajka ugotuj na twardo. Po schłodzeniu uderz łyżką w skorupkę, aby uzyskać pęknięcia. Spękane w skorupkach jajka włóż do garnka i zalej koncentratem z buraków, dodaj jedną łyżkę octu i całość gotuj na wolnym ogniu. Wywar wylej, a jajka umyj i znowu pozostaw do wystudzenia. Następnie obierz ze skorupek i przekrój na pół. Gdy masz już gotowe jajka, zajmij się przypieczeniem chleba tostowego, którego kromki należy pokroić na kwadraty (bok powinien mieć mniej więcej 4 cm. Tostowe kwadraty włóż do piekarnika i przypiecz w temp. 200 stopni. Gdy będą gotowe, posmaruj je majonezem, połóż na każdym połówkę jajka, a na niej połówkę pomidora koktajlowego, a na pomidorze z kolei krążek z czarnej oliwki. Przerażające gałki oczne gotowe!

Na następnej stronie przepisy na: napój z gałkami ocznymi i napój trolla

Halloween. Napój z gałkami ocznymi

Składniki
1 l niesłodzonego mleka skondensowanego
300 g lodów śmietankowych
kakao instant do rozpuszczania na zimno
ziarenka z 1/2 laski wanilii
szczypta mielonego pieprzu
12 białych pianek marshmallow
barwnik spożywczy w żelu czarny lub brązowy

Na spodzie pianek namaluj barwnikiem spożywczym gałki oczne. Do mleka wsyp kakao i lekko zmiksuj, dodając ziarenka wanilii i szczyptę pieprzu. Na dno wazy włóż lody śmietankowe. Sporządzony napój przelej do wazy z lodami. Pianki z oczami połóż na powierzchni płynu.

Halloween. Napój trolla

Składniki
1 duży banan
70 g szpinaku mrożonego
kilka świeżych listków mięty
250 ml jogurtu naturalnego
50 g miodu
sok z 1 cytryny

Zdobienie szklanek:
150 g cukru
szczypta czerwonego barwnika w proszku
kropla wody
sok z cytryny

Jak ozdobić szklanki? Wydaje się to trudniejsze niż przygotowanie napoju, ale jesteśmy pewni, że i Wam się uda. Cukier należy wsypać do szczelnego woreczka, dodać barwnik i kroplę wody. Następnie trzeba zamknąć woreczek i potrząsać nim, by dokładnie wymieszać cukier z barwnikiem. Używając pędzelka namaluj sokiem z cytryny „zacieki” na szklance. Od razu posyp je czerwonym cukrem. Nie maluj od razu całej szklanki, lepiej zrobić to fragmentami.

A teraz przygotowanie napoju. Banana obierz ze skórki, pokrój na grube plastry i zalej sokiem z cytryny. Szpinak połóż na sitku i polej wrzątkiem. Wrzuć do malaksera banana z sokiem cytrynowym, jogurt, listki mięty, szpinak i miód. Teraz wystarczy tylko to wszystko ładnie zmiksować. Podawać zaraz po zrobieniu w ozdobionych przerażająco szklankach.

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: HALLOWEEN. Przepisy. Najlepsze przekąski na Halloween [PRZEPISY] - Wrocław Nasze Miasto

Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto