Dzień otwarty w Gospodarstwie Rolnym Sznajderów

Materiał promocyjny
Gospodarstwo Rolne Sznajderów z Karnic (gm. Żmigród) zaprasza wszystkich w najbliższą sobotę 13 sierpnia 2016r. na dzień otwarty. Zapowiada się nie lada atrakcja: “ogórko-rwanie”. Każdy może przyjechać i narwać sobie tyle ogórków, ile zdoła unieść. Wszystko za darmo. Będzie można obejrzeć pięciohektarową plantację ogórków, a nawet polatać ogórkowym samolotem, czyli kombajnem do zrywania ogórków. Gospodarze poczęstują gości chlebem ze smalcem i kiszonym ogórkiem oraz chłodnikiem z kiszonych buraczków. Bowiem specjalnością Sznajderów są kiszone warzywa: ogórki, kapusta oraz buraczki.

Jak opowiada Michał Sznajder - tradycję kiszenia w rodzinie Sznajderów zapoczątkowali dziadkowie Zofia i Stefan Sznajder w latach 50-tych ubiegłego wieku. Obecnie już trzecie pokolenie sieje, sadzi, a później zbiera i kisi kapustę i ogórki. Dzięki temu, że sami je uprawiają – smak, zapach i jakość są tak wyjątkowo dobre. W recepturze kiszenia nic się nie zmieniło od wielu lat. Jest tak prosta, jak była, bez nowoczesnych chemicznych dodatków, bez konserwantów, przyspieszaczy fermentacji, czy wybielaczy. Ogórki kiszone są latem, kapusta - jesienią, nie są kwaszone na szybko octem – to powolny proces samoczynnego kiszenia jest sekretem prawdziwego pysznego smaku. Pola uprawne znajdują się na obszarze Parku Krajobrazowego Doliny Baryczy, jednego z największych w Europie kompleksów stawów rybnych i największego w Polsce ornitologicznego rezerwatu.

Sznajderowie zdobyli uznanie na prestiżowych targach i konkursach. Gospodarstwo należy do międzynarodowej sieci Dziedzictwo Kulinarne, promującej zdrową i lokalną żywność, oraz Slow Food Dolny Śląsk, organizacji działającej na rzecz Dobrego Smaku. Produkty zostały wyróżnione znakiem Dolina Baryczy Poleca.
I słusznie! Bo prawdziwe, naturalne kiszonki to bogactwo witamin i samo zdrowie! To naturalne antybiotyki, eliminują bakterie chorobotwórcze, dzięki czemu zwiększa się odporność organizmu, a zawarte w nich bakterie probiotyczne korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Jak mówi Ludmiła Sznajder warto jeść kiszonki każdego dnia!

Jeśli macie ochotę poznać rodzinę kiszonkarzy osobiście, posmakować ich wyśmienitych kiszonek a przede wszystkich zebrać ogórki prosto z pola – przybywajcie w sobotę do Karnic w godz. 11:00 – 16:00.
Przy okazji warto zwiedzić Dolinę Baryczy, a w szczególności pobliski Żmigród i Zespół Pałacowo-Parkowy. Cudowna, pełna zieleni i stawów przestrzeń, fantastyczny plac zabaw dla dzieci i ścieżki przyrodnicze. Miejsce idealne na relaks po zbiorach ogórków:) Organizatorzy oprócz ogórków i poczęstunku - zapewniają mapy Doliny Baryczy dla każdego gościa.
Więcej informacji o “ogórkorwaniu” znajdziecie na stronie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto