MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Ciasto z kruszonką

Tomasz Zawadzki
Ciasto z kruszonką
Ciasto z kruszonką UMWD
Ciasto z kruszonką to jeden z najpopularniejszych wypieków ziemi kłodzkiej. Tradycja wypieku tego ciasta sięga XIX wieku. O śląskim cieście z kruszonką powstał nawet wiersz pt. „Straselkucha” autorstwa Hermana Baucha.

Ciasto pieczone było na okoliczność wszelkich uroczystości rodzinnych, szczególnie na wsi. Podstawowymi składnikami ciasta są mąka, mleko, tłuszcz, drożdże, cukier i jajka. W okresie wiosenno--letnim dodatkiem wzbogacającym były owoce, a w porze zimowej mak lub ser.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Seria pożarów Premier reaguje

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto