Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Świąteczne i wigilijne potrawy: Barszcz z uszkami

Lucyna Jadowska
Lucyna Jadowska
Sprawdź jak prosto i szybko przygotować barszcz z uszkami. Poniżej prezentujemy przepis na jedną z najważniejszych potraw na wigilijnym stole.

Składniki:

Barszcz:

  • 4 kg buraków
  • 1 główka czosnku
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • 1 l wywaru jarzynowego

Uszka:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 3 dag suszonych grzybów (ugotowanych)
  • 2 łyżki oliwy
  • cebula

Przygotowanie:

1. Z warzyw i przypraw ugotuj wywar, dodać starte buraki, posiekany czosnek. Gotować pół godziny. Przecedzić, doprawić.  Z mąki, jajka i wody zagnieść pierogowe ciasto.


2. Farsz: pokrojoną cebulę zeszklić na oleju, dodać do posiekanych grzybów, wbić jajko, wymieszać, przyprawić. Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć kwadraciki.

 

3. Na każdym kwadraciku ułożyć nadzienie. Formować uszka, wrzucać na osolony wrzątek i doprowadzić do wrzenia.

 

Święta we Wrocławiu [serwi specjalny]
od 7 lat
Wideo

Domowe keto batony bez cukru

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto