- Ponad rok szukałem atrakcyjnej lokalizacji w centrum miasta - mówi Darek Kubis, właściciel restauracji, który pracował wcześniej w kilku wrocławskich lokalach specjalizujących się w kuchni japońskiej.
Sushi bar Wrocław. W Takai także na wynos
W Sushi Takai, składając zamówienia od godz. 11 do godz. 16 do zestawu zawierającego tradycyjną potrawę z Kraju Kwitnącej Wiśni, otrzymamy dodatkowo sałatkę oraz zupę Misio. Taki lunch kosztować nas będzie tylko 12 złotych.
- Wielu naszych klientów to pracownicy pobliskich biur, którzy chcą posilić się w przerwie od obowiązków. Gotowe zestawy sushi na wynos kosztują 15 złotych - informuje Darek Kubis. - Takie dania są pożywne i można się nimi najeść - dodaje.
W lokalu skosztować możemy także przystawek - na przykład sałatki z wodorostów za 9 zł, pierożków z owocami morza za 10 zł lub krewetek w tempurze za 30 zł.
Futomaki i hosomaki
Sushi to japońska potrawa złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz z wielu smakowitych dodatków. Różnych jego odmian możemy popróbować zamawiając poszczególne zestawy - na przykład pierwszy - zawierający sushi zwijane w postaci tzw. futomaka i hosomaka w cenie 24 zł lub zestaw składający się z nigiri, czyli sushi formowanego w dłoni, uramaka, sushi obtoczonego w algach oraz oshi, czyli prostokątnego sushi za 38 zł.
Potrawy dostępne w restauracji składają się głównie z dwóch gatunków ryb - surowego tuńczyka, a także zgrillowanego łososia.
Sushi bar Wrocław i inne specjały. Zobaczcie nasz serwis NOWE MIEJSCA WE WROCŁAWIU
- W przypadku sushi nie ma możliwości ukrycia kiepskiej jakości składników. Widzimy, co jemy. Przygotowywane przez nas potrawy są zawsze świeże - tłumaczy Darek Kubis. Specjalnością restauracji są zestawy oshi sushi, zawierające gatunek rzadko spotykanego w naszym mieście sushi o kształcie prostopadłościanu.
Za 8 oshi z rzepą, awokado i sezamem zapłacimy 18 złotych. Porcja tej samej wielkości z łososiem, krewetką i awokado kosztować nas będzie również 18 złotych.
W ofercie Sushi Takai znajdziemy także naturalne soki owocowe tłoczone na zimno, wyprodukowane w gospodarstwie Maciejowy Sad w Lutyni pod Wrocławiem.
Sushi bar Wrocław - restauracja Sushi Takai
ul. Rzeźnicza 34/1d
Czynna jest codziennie od godz. 11 do godz. 23.
Krzysztof Bosak i Anna Bryłka przyjechali do Leszna
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?