Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Rozpoczął się Festiwal Kultury Żydowskiej SIMCHA [konkurs]

Kinga Czernichowska
Kinga Czernichowska
Pierwszy dzień festiwalu poświęcony został kuchni żydowskiej. Wczoraj (23 maja) na dziedzińcu Synagogi Pod Białym Bocianem można było spróbować m.in. humusu.

Humus, kojarzony również z kuchnią arabską i cymes (rodzaj gulaszu) to tylko niektóre z dań, którymi częstowano nas w niedzielę. Wrocławianie mogli również skosztować rozmaitych ciast. Najbardziej charakterystycznym dla kultury żydowskiej jest jabłecznik bez użycia mleka.

- Nie znam tej kultury. I dlatego tu jestem. Chciałabym się więcej dowiedzieć o muzyce i kuchni żydowskiej - mówi Urszula Gączkowska.

W wydarzeniu uczestniczy wielu wrocławian, niezwiązanych z gminą żydowską.
- Dowiedzieliśmy się, że dzisiaj zaczyna się festiwal SIMCHA. Zamierzamy jeszcze przyjść na koncerty. Chcielibyśmy też obejrzeć odnowione wnętrze synagogi - zapowiada Anna Byłeń.

Jej mąż, Dariusz, dodaje: - Zawsze kultura żydowska była częścią folkloru Wrocławia. Widzieliśmy tę synagogę, kiedy ona była w stanie rozpadu i teraz, po wielu latach została odremontowana. Jesteśmy otwarci na różne kultury - dodaje.

Podczas pierwszego dnia imprezy posiłki przygotowały wrocławskie restauracje.

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto