Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kulinarna Kadra Narodowa gotowała we Wrocławiu

Sylwia Foremna
Już w październiku kucharze będą reprezentować Polskę na Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie. W składzie drużyny znalazło się sześciu najlepszych polskich kucharzy: Grzegorz Cielecki i Krystian Skwierz (wrocławianie) oraz Rafał Targosz, Tomasz Purol, Bartosz Budzyński i Tomasz Deker. Dzisiaj kucharze mają trening we wrocławskim hotelu Radisson Blu przy ul. Purkyniego.

Kucharze trenują pełną parą. Spotykają się 3 razy w tygodniu, zazwyczaj w Poznaniu i tam wspólnie ćwiczą gotowanie potraw, z którymi wystąpią początkiem (5-10) września podczas Olimpiady Kulinarnej w Erfurcie.

-Nie jest to łatwe zadanie. Trenujemy od 8 miesięcy, łącznie mamy 70 treningów. Zostało nam jeszcze 22 spotkania. Dzisiaj po raz pierwszy gotujemy we Wrocławiu – wyjaśnia szef kuchni Grzegorz Cielecki.

Ma on 14-letnie doświadczenie na stanowisku Szefa kuchni. Odbył m.in. liczne staże w Niemczech, Szwajcarii, Francji i Anglii. Byłem uczniem czołowych szefów kuchni: Elish Carter’a (Wielka Brytania), Didier Pic de Vernoux (Francja), Alexander Raidel (Australia).

Kucharz, Krystian Skwierz opowiada, że podczas pierwszych spotkań wymyślali i omawiali pomysły oraz przepisy. Później wspólnie eksperymentowali i je gotowali. Dopiero po kilku spotkaniach udało im się stopniowo wymyślić wspólne menu, z którym wystąpią podczas wrześniowej olimpiady. Na razie trenują i gotują. Kucharz Skwierz zdobył m in. brązowy medal na Mistrzostwach Świata w Luksemburgu w 2010 roku w kategorii Junior oraz podium na Międzynarodowym Konkursie Czterech Miast Stadthagen Niemcy w kategorii Kucharz. Teraz otwiera własną restaurację przy ul. Włodkowica we Wrocławiu.

Kulinarna Kadra Narodowa nie chciała zdradzić nazw popisowych dań, które będą gotować już za 1,5 miesiąca. - Na pewno będziemy przyrządzać rybę i królika oraz wywar z warzyw chrolofilowych, czyli z ogórka i esensji z ziół – informuje Grzegorz Cielecki.

Dodaje, że nie jest to łatwe zadanie, bo nie chodzi tylko o smak potraw, ale przede wszystkim o technikę gotowania. Ich konkursowe menu jest raczej regionalne smakowo, jednak technika przygotowania jest mocno zaczerpnięta od kuchni Europejskich i Światowych.

Zespół liczy na wygraną, nie chce jednak zapeszać. Mają nadzieję, że ich 8 miesięczne treningi przyniosą efekt.

Drużyna kucharzy była wybierana przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni. Wygrali najlepsi kucharze z Wrocławia, Poznania, Krakowa i Gdyni.

Przepisy proponowane przez kucharzy:

Kurki i śliwki w kremówce podane z pieczywem razowym

Składniki:
kurki 50 g
natka pietruszki
Śliwki 3 sztuki
Koniak 20 ml
Ząbek czosnku
Śmietanka kremówka 100 ml
Pieczywo razowe

Przygotowanie:
Kurki myjemy, śliwki obieramy i kroimy na ćwiartki.Czosnek kroimy w cienkie plasterki, natkę pietruszki kroimy (same listki). Na rozgrzana patelnie wylewamy
oliwę z oliwek i rumienimy kurki oraz śliwki. Kiedy będą ładnie przysmażone,dodajemy koniak i czekamy aż alkohol odparuje. Wówczas dolewamy śmietankę i całość gotujemy do konsystencji sosu. Pieczywo kroimy w kostkę i pieczemy w temperaturze 140 stopni przez 9 minut. Sos doprawiamy solą i pieprzem i
dodajemy pietruszkę, następnie poprawny nim razowe grzanki.

Konfitura z owoców leśnych z grillowaną wątróbką i miksem salat

Składniki:
Owoce sezonowe (maliny, jeżyny, jagody) 100 g
Wątróbka drobiowa
Sałata
Olej
Oliwa z oliwek
Sól
Pieprz
Cukier
Ocet balsamiczny jasny

Przygotowanie:
Owoce zasypujemy cukrem listem i odstawiamy do lodówki dopóki nie puszcza soku.Następnie na rozgrzanym na patelni oleju grillujemy watrobke tak,żeby była
krwista w środku.Przygotowujemy Sos do salat, mieszając ocet balsamiczny, oliwę, sól i cukier. Następnie układamy je na talerzu, kładziemy na to grillowaną wątróbkę, a z wierzchu nakładamy zimną konfiturę.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto