Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kucharze z Wrocławia najlepsi. Wygrali ogólnopolski konkurs "Zgotuj sobie sukces" (ZDJĘCIA)

Ewa Wilczyńska
Kucharze z Wrocławia wygrali ogólnopolski konkurs "Zgotuj sobie sukces"
Kucharze z Wrocławia wygrali ogólnopolski konkurs "Zgotuj sobie sukces"
Młodzi kucharze z Wrocławia wygrali ogólnopolski konkurs "Zgotuj sobie sukces". Igor Antoszewski i Michał Wester, uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu, w poprzedniej edycji zajęli trzecie miejsce. Tym razem zdyskwalifikowali rywali połączeniem nowoczesnych technologii i nieskomplikowanych receptur. Jury oczarowali m.in. kurczakiem sous-vide, czyli gotowanym w szczelnie zamkniętym worku zanurzonym w gorącej wodzie.

W finale 6. edycji konkursu "Zgotuj sobie sukces" spotkało się dwanaście zespołów młodych kucharzy z całej Polski ich zadaniem było przygotowanie przystawki oraz dania głównego z produktów, których wcześniej nie znali. Znalazły się wśród nich między innymi: łosoś norweski, kurczak w całości, pomidory pelati, suszone grzyby, śmietana 36%, mąka, warzywa, owoce i przyprawy. Na przygotowanie sześciu porcji kucharze mieli tylko 1,5 godziny.

Potrawy były oceniane przez członków międzynarodowego jury, w którym zasiedli profesjonalni kucharze, których obrady koordynował Zenon Hołubowski – jeden z dwóch polskich szefów kuchni z certyfikatem Executive Chef World Association of Chefs. Popisy młodych talentów poddawane były również ocenie dziennikarzy i krytyków kulinarnych oraz właścicieli restauracji.

Najlepsi okazali się kucharze z Wrocławia - Michał Wester i Igor Antoszewski. Jako przystawkę podali łososia przyrządzonego w technologii sous-vide z emulsją pomidorową z dodatkiem fenkułu i szpinaku. Jako drugie danie przyrządzili kurczak sous-vide, roladki z udka kurczaka, purée z kalafiora z wanilią, moskole z pudrem grzybowym, por duszony na maśle i sos musztardowy z pudrem z grzybków.

Wrocławscy kucharze zgodnie twierdzą, że o sukcesie zadecydowała zasada połączenia nowoczesnych technologii i nieskomplikowanych receptur. - _Użyliśmy niskiej temperatury, która pozwala uzyskać pożądaną konsystencję i soczystość mięsa, a także jego kolor i smak _– mówi Michał. - _Prostota w naszym wykonaniu to propozycja moskola – zwykłego góralskiego placuszka ziemniaczanego, który jest tradycyjnym daniem Podhala i wdzięcznie daje się modyfikować_  – dodaje Igor.

Laureaci otrzymali nagrodę pieniężną - 10 tys. złotych. Swoim zwycięstwem zapewnili także nagrodę dla opiekuna - 1500 zł oraz nagrody rzeczowe o wartości 7 tys. zł dla szkoły. Poza tym młodzi kucharze z Wrocławia dołączą do reprezentacji Polski, która przygotowuje się do kolejnej, międzynarodowej olimpiady kulinarnej w Erfurcie w 2016 roku.

Konkursu „Zgotuj Sobie Sukces” zorganizowały firma MAKRO Cash & Carry i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto