Dolny Śląsk. Uwaga, ta kiełbasa i to mięso mogą być groźne. Zobacz, czy masz je w lodówce!

m
Uwaga, ważny komunikat. W surowej kiełbasie - metce łososiowej oraz mięsie garmażeryjnym z łopatki wieprzowej stwierdzono obecność bakterii Salmonelli - poinformował Główny Inspektor Sanitarny.

Chodzi o produkty z Zakładów Mięsnych Kier, sprzedawane także w sklepach na Dolnym Śląsku. - Obecność bakterii Salmonella spp. wykryto w trakcie badań zleconych przez producenta - podaje GiS.

Chodzi o produkty z konkretnych partii, wyprodukowane w określonych dniach. Są to:

Kiełbasa surowa metka łososiowa MAP
Producent – P.W. KIER
Numer partii – 72
Data produkcji – 13.03.2019 r.
Data przydatności do spożycia – 03.04.2019 r.

Mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej
Producent – P.W. KIER
Numer partii – 72
Data produkcji – 13.03.2019 r.
Data przydatności do spożycia – 24.03.2019 r.

- Producent podjął działania w celu wycofania kwestionowanych partii produktów z obrotu - informuje GiS.
Zakłady Kier zdecydowały o wycofaniu ze sprzedaży także kiełbasy surowrj metka łososiowa numer partii 72 wyprodukowanej 13.03.2019 r. z datą przydatności do spożycia 27.03.2019 r.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu, do czasu wyeliminowania zagrożenia w tym zakładzie, zakazał produkcji surowych wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej.

W wydanym oświadczeniu zakłady mięsne Kier przepraszają za sytuację, jednocześnie informując, że zakupione produkty można zwrócić w miejscu zakupu. Podstawą zwrotu będzie etykieta produktu z numerem partii 72, bez konieczności okazania dowodu zakupu.

Zobacz też

Czy dawać dzieciom słodycze? Odpowiada dietetyk Jakub Mauricz

Wideo

Komentarze 4

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

S
Sallmonnella
Nikt nie bada tych produktów przed wysłaniem do sprzedaży? pewnie tylko protokół jakości podpisany fikcyjnie?
O
Ochyda
Kto kupuje mięso garmażeryjne. Gotowe zmielone - obrzydlistwo.
Naród się leni.
E
Erwin
Za zagrożenie zdrowia się płaci.
G
Gość
Przepraszam, czy odszkodowanie?
Dodaj ogłoszenie