DOLNOŚLĄSKI SMAK - przepisy, porady
Jeszcze kilka lat temu niezwykłym smakiem owoców morza mogliśmy delektować się tylko podczas podróży do krajów śródziemnomorskich lub innych zakątków świata położonych nad głębokimi morzami i oceanami. Na szczęście, dziś w wielu restauracjach serwuje się dania z frutti di mare.
Krewetki, homary czy kraby są bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, selenu, fluoru, jodu oraz witamin z grupy B. Owoce morza stanowią doskonały zamiennik mięsa, dzięki czemu są sposobem na urozmaicenie diety, a niektóre z nich poszczycić się mogą nawet mianem afrodyzjaków. Warto wiedzieć, że tłuszcz z ryb i owoców morza różni się od tego dostarczanego z czerwonym mięsem, jest od niego zdrowszy i bardziej wartościowy. Z tego też względu nie muszą się go obawiać nawet osoby dbające o linię.
Czytaj też: Tapenada, sałatka z kopru włoskiego i krewetki (PRZEPIS)
Morskie skorupiaki i mięczaki, takie jak krewetki czy kalmary, zawierają niewiele tłuszczu (poniżej 5 procent), jednak zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe i pełnowartościowe białko, bogate w aminokwasy egzogenne, odpowiadają za naszą odporność, regulują gospodarkę wodną, a przede wszystkim - są wartościowym składnikiem budulcowym naszego organizmu, a zatem powinny stanowić element zbilansowanej diety.
Poczytaj też o kuchni greckiej
Witaminy z grupy B, w które również obfitują owoce morza, mają z kolei dobroczynny wpływ na metabolizm i układ nerwowy oraz przeciwdziałają niedokrwistości. Regularne spożywanie owoców morza korzystnie wpływa nie tylko na funkcjonowanie serca, płuc czy wątroby, ale także na nasze samopoczucie i życiowy optymizm.
Co to jest zapalenie gardła i migdałków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?