POTRAWA NAGRODZONA
OGÓLNOPOLSKĄ NAGRODĄ „PERŁA” W 2010 ROKU
Składniki:
filet z suma, plaster boczku ze świni magalicy, papryki: czerwona, żółta i zielona, ogórek, por, cebula, ziołowe przyprawy
Sposób przyrządzenia
Rolada jest bardzo delikatna w smaku. Wszystkie składniki po uprzednim podduszeniu współgrają ze sobą, tworząc kompozycję smaków. Boczek z magalicy w czasie duszenia puszcza sok i tłuszcz, który sprawia, że zwarte mięso suma kruszeje i nabiera aromatu. Podduszone w samym środku warzywa stanowią miłą kulinarną niespodziankę i nadają całej potrawie delikatny aromat. Rolada nie posiada charakterystycznego dla ryb zapachu. Zostaje on zneutralizowany przez intensywny zapach duszonych warzyw, ziół i przypraw. Mięso suma jest białe, pozbawione ości i bardzo smaczne. Jego smak przypomina cielęcinę (jest pozbawiony typowego rybiego posmaku). Wszystko jest przekute wykałaczkami i uduszone na patelni.
Gdzie można zjeść?
Smakowita Wieś w Sławoszowicach k. Milicza
Seria pożarów Premier reaguje
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?