MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Ogórki kwaszone ślężańskie

Tomasz Zawadzki
Ogórki kwaszone ślężańskie
Ogórki kwaszone ślężańskie UMWD
Tradycja kwaszenia ogórków i kapusty była od wieków znana i powszechna wśród ludów słowiańskich.

Stosowana dziś receptura pochodzi z lat 30. ubiegłego wieku. Wśród ludności wiejskiej na Śląsku kwaszono duże ilości ogórków i przechowywano je w beczkach, piwnicach. Do kiszenia wykorzystuje się ogórki wyprodukowane w małych gospodarstwach z okolic Ślęży, a także wodę z miejscowych źródeł mineralnych. Ich oryginalny smak i zapach wynika nie tylko z oryginalnej receptury i procesu kwaszenia, ale też z warunków glebowo-klimatycznych rejonu,w którym są uprawiane.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zastrzeż PESEL - Pismak przeciwko oszustom

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto