Uniwersytet Jagielloński oraz Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, to pierwsze dwie uczelnie, które wytwarzają wino z własnej winnicy. Trunku nie można jeszcze kupić, gdyż na razie w produkcji są partie doświadczalne, ale w przyszłości uczelnie chcą czerpać z tego zysk.
Czytaj: Studia to nie tylko picie. Zobacz spot promujący kulturoznawstwo na UWr [wideo]
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu otworzył swoją winnicę w 2012 roku na terenie Stacji Badawczo-Dydaktycznej w Samotworze, gdzie znajduje się tysiąc sadzonek winnej latorośli. Wśród nich nie brakuje białych odmian "Chardonnay", "Riesling", "Gewurztraminer", czy "Pinot Gris".
Z kolei wśród czerwonych odmian można odnaleźć: "Regent", "Pinot noir", "Rondo" oraz "Cabernet Cortis". Pierwsze plony w uniwersyteckiej winnicy zebrano w zeszłym roku. Według ekspertów pełne plony zbierzemy za 2-3 lata.
Winogrona z uczelnianej winnicy zbierane są w momencie tzw. dojrzałości technologicznej. Gdy osiągną równowagę pomiędzy zawartością kwasów i cukrów, trafiają na Wydział Nauk o Żywności, gdzie poddane są procesowi winifikacji.
W specjalnie ogłosznym konkursie na nazwę wina, jury wybrało Gaudeamus. Padły również propozycje: Gaudevini, Gaudevinus, ViniUP, VinUP, Rektorskie czy Bacalarus.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?