Tegoroczny program przeglądu filmów kulinarnych składa się z ośmiu bloków filmowych, w których zobaczyć można najlepsze dokumentalne i fabularne filmy poświęcone gotowaniu, sztuce kulinarnej i społecznemu znaczeniu jedzenia. To jedyna tego typu impreza w Polsce, organizowana przez autorski kanał tematyczny platformy nc+, Kuchnia+.
Z czego powstaje jogurt?
Tradycyjnie każdy dzień przeglądu poświęcony jest innej tematyce. W piątek, 21 listopada w sekcji „Społeczeństwo” widzowie zobaczą produkcje dotyczące społecznego znaczenia jedzenia. Przegląd rozpocznie film "Zdrowy jak jogurt?", który pokaże kulisy powstawania tego produktu. Tuż po nim będzie można zobaczyć dokument "Ziarno niezgody o wojnie", którą wielkie firmy toczą z rolnikami o ziarno. Natomiast "Food Chain$. Rolnik czy niewolnik?" opowie, że w kulinariach liczy się nie tylko to, co jest na talerzu, ale też z jakich źródeł pochodzi jedzenie i kto to je przygotowuje.
Czytaj: Spielberg we Wrocławiu. Reżyser przyleciał kręcić "St. James' Place" [zdjęcia]
W sobotę, 22 listopada, w sekcji „Kultura kulinarna” zostanie zaprezentowanych pięć produkcji. W pierwszym bloku znalazł się obraz "Dashi - esencja Japonii" o zwodniczo prostym bulionie wykorzystywanym w przygotowywaniu japońskich zup. Najwięksi mistrzowie podkreślają, że dashi nie jest wytworem ludzkich rąk – jest wręcz esencją japońskiej natury. Film uzupełni dokument Shoyu i sekrety japońskiej kuchni. Z kolei w "Gotowane i surowe - kulinarna podróż po Tajwanie" twórcy filmu, przemierzając tytułową wyspę zatrzymują się w siedmiu miejscach, w tym w restauracji jednego z najwyższych drapaczy chmur na świecie. W sobotni wieczór uczestnicy przeniosą się także do Charleston, by w filmie "Cook It Raw 2013 – Charleston" zobaczyć spotkanie najlepszych szefów kuchni młodego pokolenia, którzy odkrywają kulinarne sekrety Południowej Karoliny. Ostatnim akcentem dnia będzie dokument "Na tropach generała Tso". Kurczak generała Tso to jedno z najbardziej popularnych dań chińskich restauracji w Stanach Zjednoczonych. Jednak w samych Chinach mało, kto o nim słyszał.
W niedzielę, 23 listopada w sekcji „Smakosze” widzowie zobaczą "Kawior – czarne złoto o ludziach", którzy kawior zmienili nie tylko w biznes, ale też styl życia. Natomiast "Kobiety i szampan" przybliży sylwetki sześciu kobiet związanych z produkcją tytułowego alkoholu. "Kaiseki - menu Koyamy" otworzy przed widzami świat japońskiego mistrza kuchni Hirohisy Koyamy. W detalach pokaże nie tylko jego potrawy, ale także unikalne narzędzia, którymi się posługuje. Z Japonii uczestnicy przeglądu przeniosą się do słonecznej Hiszpanii w filmie "El Celler de CanRoca - za kulisami najlepszej restauracji świata". Przegląd zamknie dokument "Uczta".
Po każdym filmie widzowie mogą wziąć udział w panelach dyskusyjnych oraz w degustacji lokalnych dań przygotowywanych przez restauratorów. Festiwal poprowadzą David Gaboriaud z kanału Kuchnia+ oraz i Łukasz Wasyliszyn z Food Think Tank.
Inspiracja "Na tropach generała Tso"
W sobotę o 21.45. w hotelu Sofitel specjalne menu inspirowane fimem "Na tropach generała Tso". W programie degustacja pięciu potraw. Jakich? To pozostanie tajemnicą.
Coś dla siebie znajdą również najmłodsi podczas specjalnych warsztatów kulinarnych (w grupach od 3 do 6 i od 7 do 10 lat).
W niedzielę na zakończenie przeglądu zaplanowano śniadanie filmowe przy dużych stołach w bistro Kina Nowe Horyzonty. Śniadanie przygotują młodzi wrocławscy szefowie kuchni, a menu opierać się będzie na ekologicznych produktach z lokalnych firm i gospodarstw. Również w przestrzeni kina w niedzielę między 9.00 a 19.00 klolejny Wrocławski Bazar Smakoszy.
Program Kuchnia+ Food Film Fest
piątek, 21 listopada 2014
17:30 „Zdrowy jak jogurt?” oraz „Ziarno niezgody”
20:00 „Food Chain$. Rolnik czy niewolnik?”
sobota, 22 listopada 2014
11:00 warsztaty kulinarne dla dzieci
15:00 „Dashi - esencja Japonii” oraz „Shoyu i sekrety japońskiej kuchni”
17:00 „Gotowane i surowe - kulinarna podróż po Tajwanie”
19:30 „Cook It Raw 2013 – Charleston” oraz „Na tropach generała Tso”
21:45 kolacja filmowa
niedziela, 23 listopada 2014
od 9:00 Wrocławski Bazar Smakoszy
15:00 „Kawior – czarne złoto” oraz „Kobiety i szampan” 17:00 „Kaiseki - menu Koyamy” oraz
„El Celler de Can Roca - za kulisami najlepszej restauracji świata”
19:30 „Uczta”
Bilety na Kuchnia+ Food Film Fest
Bilety na wydarzenia towarzyszące oraz bilety na filmy można kupić w kasie lub na stronie Kina Nowe Horyzonty.
Cena biletu na warsztaty kulinarne dla dzieci: 20 zł
Cena biletu na kolację filmową inspirowaną filmem "Na tropach generała Tso": 5-daniowe menu wraz z degustacją szampanów - 100 zł/os.
Cena biletu na niedzielne śniadanie filmowe: 35 zł/os.
Cena biletu na zestaw dwóch seansów filmowych: 18 zł/os.
Jak wyprać kurtkę puchową?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?