Około 1150 roku w Środkowej Europie winne krzewy na cele kultowe uprawiało się od Berlina po Toruń. Na Śląsku klasztory produkowały wino mszalne, m.in.w Trzebnicy i Lubiążu. Z kolei Środa Śląska, gdzie początki uprawy winorośli sięgają 1216 roku, przez ponad 200 lat była znana jako miasto wina, o czym do dziś przypomina herb miejski. W XV wieku na Śląsku nastąpiła klęska nieurodzaju. Toczące się wojny też nie sprzyjały rozwojowi upraw.W konsekwencji winorośl hodowano już tylko w małych, przydomowych winniczkach.Winnica w Miękini niejako przywraca tradycję upraw na większych powierzchniach w tym regionie. Powstają tu wina takie jak np. Chardonnay, Traminer, Sauvignon Blanc czy Merlot i Zweigelt.
MECZ Z PERSPEKTYWY PSA. Wizyta psów z Fundacji Labrador
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?