Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wino śląskie

Tomasz Zawadzki
Wino śląskie
Wino śląskie UMWD
Pierwsze wzmianki o uprawach winorośli na Dolnym Śląsku pochodzą z okresu średniowiecza.

Około 1150 roku w Środkowej Europie winne krzewy na cele kultowe uprawiało się od Berlina po Toruń. Na Śląsku klasztory produkowały wino mszalne, m.in.w Trzebnicy i Lubiążu. Z kolei Środa Śląska, gdzie początki uprawy winorośli sięgają 1216 roku, przez ponad 200 lat była znana jako miasto wina, o czym do dziś przypomina herb miejski. W XV wieku na Śląsku nastąpiła klęska nieurodzaju. Toczące się wojny też nie sprzyjały rozwojowi upraw.W konsekwencji winorośl hodowano już tylko w małych, przydomowych winniczkach.Winnica w Miękini niejako przywraca tradycję upraw na większych powierzchniach w tym regionie. Powstają tu wina takie jak np. Chardonnay, Traminer, Sauvignon Blanc czy Merlot i Zweigelt.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

MECZ Z PERSPEKTYWY PSA. Wizyta psów z Fundacji Labrador

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto