Szczupak pieczony pikantny w sosie pomidorowym może być miłym urozmaiceniem naszych wigilijnych stołów. Zobaczcie, jak go zrobić.
Składniki:
- 1 szczupak (około 1,5-2 kg)
- oliwa z oliwek
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz, natka pietruszki.
Czytaj też: Potrawy wigilijne - 12 dań na stół wigilijny (LISTA, PRZEPISY) - poleca gazetawroclawska.pl
Przygotowanie:
Szczupaka oczyścić z łusek i pokroić w 3-4 cm dzwonki. Obsmażyć na oliwie z oliwek. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Gdy cebula zmięknie, dodać posiekaną papryczkę chilli. Smażyć przez chwilę. Dodać pomidory z puszki, liść laurowy i ziele angielskie. Dusić na wolnym ogniu aż sos się zagęści. Przyprawić solą i pieprzem. Sos przełożyć do naczynia do zapiekania, ułożyć w nim obsmażone dzwonki szczupaka. Wstawić do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. 20 minut. Sosem można polać rybę po wierzchu. Przed podaniem całość posypać natką pietruszki.
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?