Poznaj zwycięski przepis Karola Sankowskiego, szefa kuchni restauracji „Przystań - Marina”

rsm
Ambasady Francji na całym świecie, zawsze w marcu, organizują imprezę Gout de France /Good France propagującą kuchnię francuską. Biorą w niej udział tysiące restauracji na wszystkich kontynentach, w tym grubo ponad sto z Polski. W ramach imprezy, w poszczególnych krajach, organizowany jest także konkurs na najlepszy oryginalny przepis na danie inspirowane kuchnią francuską. Polską edycję konkursu wygrał wrocławianin, szef kuchni restauracji „Przystań - Marina” Karol Sankowski.

Nasz rodzimy mistrz sztuki kulinarnej wygrał przepisem na filet z barweny, który prezentujemy poniżej:

Obrane ziemniaki kroimy w cienkie paski, tzw. łuski i blanszujemy. Barwenę smarujemy rozbitym jajkiem i nakładamy na nią łuski z ziemniaka, wkładamy do lodówki aby łuski z ziemniaka zastygły na filecie. Przed wydaniem obsmażamy ją od strony nałożonych ziemniaków, na delikatnym ogniu na patelni. Dodatkiem do barweny są grillowane warzywa oraz sos buerre blanc.

Przepis na sos:

Przesmażamy szalotkę z czosnkiem. Następnie podlewamy szampanem Perrier Jouet. Odparowujemy alkohol i dorzucamy kapary oraz śmietanę. Redukujemy o połowę i doprawiamy do smaku. Wszystko ładnie układamy na talerzu.

Tajemnica Marchewki

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie