Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Smaki Orientu pod Wrocławiem

Maciej Kompała
Kucharz Lilamani podczas przygotowywania posiłku
Kucharz Lilamani podczas przygotowywania posiłku
Wielbiciele kulinarnych eksperymentów mogą tutaj spróbować oryginalnych dań kuchni indyjskiej, zjemy tutaj m.in. butter chicken, samosy (pierożki) i aromatyczne dania wegetariańskie

W Bielanach Wrocławskich działa oryginalny hotel i restauracja o nazwie Orient Palace. To nowe miejsce na gastronomicznej mapie Dolnego Śląska, mieszczące się w klasycystycznym budynku dworskim z XVIII wieku działające od wakacji. Oficjalne otwarcie odbędzie się 24 września.

Jego nazwa, wystrój i kuchnia mają być wyrazem fascynacji jego właścicieli subkontynentem indyjskim– jego kulturą, rzemiosłem i jedzeniem. Poza daniami charakterystycznymi dla tego regionu zjemy tutaj także przysmaki kuchni kontynentalnej.

Indie w zasięgu ręki

Współistnienie dwóch rodzajów sztuki kulinarnej jest możliwa dzięki pracy dwóch kucharzy. Robert Echaust, zdobywca Kulinarnego Pucharu Polski w 2011 roku odpowiedzialny jest za przyrządzanie potraw europejskich. Natomiast dania indyjskie
są przygotowywane przez Lilamaniego, hiduskiego szefa kuchni, który pracuje w Orient Palace od początku września.
Istotą tutejszej oferty gastronomicznej jest jej sezonowość.

Menu zgodne z porą roku

Jesienią restauracja oferuje m.in. na przystawkę – pikantny krem z dyni lub wędzone półgęski z coulis (rodzaj sosu) wiśniowym, burger z polskiego antrykotu z sosem alioli (tzw. masło Prowansji, zbliżone smakiem do majonezu). Do wyboru
są polędwica z dorsza z duszonym koprem włoskim oraz papardelle z borowikami i jarmużem.
Na deser crumble jabłkowo-śliwkowe z lodami z białej czekolady lub tort Sachera z konfiturą morelową.

Wkrótce w ofercie znajdą się tradycyjne indyjskie dania z butter chicken, indyjskimi samosami (pierożkami) i aromatycznymi daniami wegetariańskimi. Będą one stanowić znakomitą propozycję dla wielbicieli kulinarnych eksperymentów.

Obiad dla rodziny

Warto skorzystać z promocyjnej oferty tej restauracji, którą przygotowano specjalnie z myślą o rodzinach. Pełen niedzielny
obiad dla dwójki dorosłych i dwojga dzieci składający się z zupy, pieczonego mięsa w ramach drugiego dania, deserów i napoi kosztuje 130 złotych. W planach Orient Palace ma tzw. dzień indyjski czyli jedna sobota w miesiącu z bufetem, oferującym dania tego rejonu i hinduskimi występami artystycznymi. Wkrótce będzie tu można także posłuchać muzyki na żywo, dyskusji na temat whisky oraz uczestniczyć w zabawie andrzejkowej i sylwestrowej.

Restauracja czynna jest codzienne od godz. 12 do 22.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto