Śląskie niebo (Potrawa wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych)
Składniki:
- kasler (wędzony schab) - wędzony boczek surowy - susz owocowy – masło - mąka - cukier- skórka z cytryny - sól
Sposób przyrządzenia:
- Kasler, boczek, susz owocowy i skórkę z cytryny zalać wodą tak, by owoce były dobrze przykryte i dusić na wolnym ogniu 30-60 minut. Wszystkie składniki powinny zachować swój naturalny kształt.
- Ugotowane mięso i owoce wyjąć i odłożyć w ciepłe miejsce. Wywar ostudzić.
- Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić zimnym wywarem i sos doprawić solą jeśli to konieczne i ewentualnie sokiem z cytryny.
- Uduszone mięso pokroić w plastry, razem z owocami włożyć do sosu i ostrożnie podgrzać uważając, by potrawa się nie przypaliła.
- Podawać na półmisku obłożone pokrojonym w plastry knedlem drożdżowym.
Gdzie można zjeść?
Gospodarstwo Agroturystyczne „Skowronki”, Karina Fuglińska, Radochów – Skowronki 144, Lądek Zdrój
Jaki alkohol wybierają Polacy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?