Przepisy na dania z konopi siewnych. A niebawem warsztaty kulinarne
Sernik morelowy z nasion konopi
Składniki: Masa morelowa: 400 g moreli lub brzoskwiń 4 łyżeczki agaru 2 łyżki miodu Masa serowa: 1 szklanka kaszy jaglanej 1,5 szklanki łuskanych nasion konopi 4 łyżki oleju kokosowego 100 g kremu kokosowego 1 laska wanilii sok z 1 cytryny Spód: 5 daktyli 150 g migdałów 1 łyżka oleju kokosowego Przygotowanie Morele umyć, wydrążyć pestki, zblendować na krem. Połączyć z miodem i agarem, odstawić do lodówki. Kaszę jaglaną ugotować i lekko rozgotować. Nasiona konopi zmielić lub rozgnieść w moździerzu. Połączyć ciepłą jeszcze kaszę jaglaną z nasionami konopi, kremem i olejem kokosowym i wszystko razem zblendować. Gdy masa lekko ostygnie dodać ekstrakt z laski wanilii oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Migdały zmielić, dodać daktyle i blendować na kleistą masę. Połączyć z olejem kokosowym i wyłożyć na dno blaszki i schować do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyciągamy blaszkę ze spodem, na spód wykładamy schłodzoną masę serową i wkładamy blaszkę do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wykładamy ostatnią warstwę morelową i dekorujemy. Ciasto powinno leżakować w lodówce jeszcze co najmniej godzinę, a najlepiej dwie. Po tym czasie sernikiem należy delektować się w grupie rozmawiając o jego leczniczych właściwościach.