Przepisy na dania z konopi siewnych. A niebawem warsztaty kulinarne
Konopna zupa z melonem i pietruszką
Składniki: pół melona litr wody 80 g łuskanych nasion konopi 3 korzenie pietruszki pół łyżeczki startego imbiru 1 cebula 1/4 szklanki mleczka kokosowego skórka z cytryny 50 g niełuskanych nasion konopi sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Zaczynamy od obrania i pokrojenia pietruszki i cebuli. Podduszamy je razem na patelni z odrobiną oleju kokosowego, soli i pieprzu. Dusimy do miękkości. Wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy warzywa i imbir, gotujemy ok 5 minut. Blendujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy nasiona konopi i ponownie blendujemy. Nasiona w łuskach prażymy na suchej patelni 2 minuty. Na koniec blendujemy kawałki melona, zostawiamy kilka kawałków żeby udekorować nimi zupę. Dodajemy mleczko kokosowe. Mieszamy zupę z musem melonowym, doprawiamy do smaku. Serwujemy w miseczkach ze startą skórką cytryny, prażonymi nasionami konopi w łuskach, można posypać wierzch zieloną pietruszką lub szczypiorkiem.