W 1810 r. w karkonoskiej wsi Staniszów opracowano recepturę likieru ziołowego z dodatkiem soku z jagód i innych owoców leśnych. Ten rodzaj likierów zwany jest do dzisiaj staniszowskim (typu stonsdorfer). Produkcję likieru przeniesiono w XIX wieku do karkonoskiej wsi Kunice koło Jeleniej Góry, produkcja odbywała się również we wsi Malinnik. Likier Karkonoski nawiązuje do ponad 200-letnich tradycji regionu w zakresie produkcji likierów typu staniszowskiego. Dla turystów odwiedzających Karkonosze stanowi pamiątkę z górskich wypraw, a dla lokalnej społeczności jest wizytówką regionu i powodem do dumy.
MECZ Z PERSPEKTYWY PSA. Wizyta psów z Fundacji Labrador
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?