DANIA NA UPAŁY. Lekkie i orzeźwiające. Sprawdź przepisy [PRZEPISY]
Chłodnik litewski
Szef Kuchni Restauracji Spichlerz, Krzysztof Obliński, poleca chłodnik litewski. Jest to zupa podawana na zimno, która nie tylko doskonale chłodzi w gorące dni, ale także zapewnia uczucie sytości na długo. Składniki buraki 0,5 kg botwinka 1 pęczek rzodkiewka 1 pęczek szczypior 1 pęczek ogórek świeży 200 g jogurt naturalny 400 g koper ½ pęczka sok z ½ cytryny 2 jajka sól, cukier pieprz do smaku Przygotowanie Gotujemy bulwy buraków, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewki i ogórka również ścieramy na kawałki o podobnej wielkości. Botwinkę gotujemy na parze i lekko ostudzoną kroimy. Do tak przygotowanych warzyw dodajemy jogurt, sok z cytryny oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec posypujemy szczypiorkiem i koperkiem. Podajemy z jajkami ugotowanymi na półtwardo.