3 z 8
Poprzednie
Następne
DANIA NA UPAŁY. Lekkie i orzeźwiające. Sprawdź przepisy [PRZEPISY]
Chłodnik z kukurydzy
Składniki 3 puszki kukurydzy marki Sandra 1 mała cebula ząbek czosnku 1/3 szklanki śmietanki 36% ¼ szklanki białego, wytrawnego wina (opcjonalnie) łyżka masła sól, pieprz do smaku szczypiorek Przygotowanie Kukurydzę odsączamy (odkładamy dwie łyżki kukurydzy do dekoracji). Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko podsmażamy na maśle. Dodajemy ok ½ l wody i wino. Gotujemy przez 5 minut. Studzimy i blendujemy na gładką masę. Jeśli chcemy mieć idealnie kremowy chłodnik to przecedzamy wszystko przez sito. Dodajemy śmietankę i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na zimno przyozdobiony ziarnami kukurydzy i posiekanym szczypiorkiem.