DANIA NA UPAŁY. Lekkie i orzeźwiające. Sprawdź przepisy [PRZEPISY]
Burgery z cieciorki
Składniki bułki do burgerów sałata lodowa rzodkiewka czerwona cebula plastry cukinii ulubiony sos ( ketchup, majonez, musztarda, sos 1000 wysp) Składniki na kotlety z cieciorki 350 g gotowanej cieciorki z puszki Jasmeen 3 cebulki dymki ½ pęczka natki pietruszki kilka listków świeżej mięty 1 ząbek czosnku sól 4 łyżki bułki tartej jajko kasza kukurydziana do panierowania olej do smażenia Przygotowanie Cieciorkę odsącz na sitku, pozostawiając zalewę do późniejszego wykorzystania. Zmiksuj na gładką masę (jeśli jest zbyt sucha, dodaj nieco zalewy z puszki). Posiekaj drobno cebulę i zeszklij na oleju. Zdejmij z ognia i przełóż do miski, dodaj posiekaną natkę pietruszki i miętę, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól do smaku. Wymieszaj, wsyp bułkę, dodaj jajko i wyrób masę (jeśli jest za rzadka, dosyp jeszcze trochę bułki). Z masy uformuj kotlety, obtocz je w kaszy i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Przekrój bułki na pół, posmaruj wewnątrz sosem, na jednej z połówek każdej bułki połóż sałatę i usmażone kotlety, przykryj drugą połówką bułki.