Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
1 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
"Gęsta polewka z widocznym listkiem bobkowym (laurowym),...
fot. pexels

Co zjeść, podróżując po Dolnym Śląsku? Oto regionalne przysmaki!

Keselica czyli taki trochę żurek

"Gęsta polewka z widocznym listkiem bobkowym (laurowym), zielem angielskim, ziarnami czarnego pieprzu oraz kminku. Na talerzyku obok podaje się ziemniaki ugotowane w całości bez łupinek. Na ziemniakach widoczna omasta z tłuszczu z przysmażoną cebulką. [...] Smak kwaśny, posmak kminkowo-laurowy, z charakterystycznym aromatem czosnku."

"Żur łemkowski zwany keselicą, kysielnicą lub kysyłycią wytwarzany jest w sposób tradycyjny przez Łemków osiadłych w Przemkowie i okolicach, nieprzerwanie od 1947 r. Łemkowie spożywają go podczas świąt wielkanocnych i bożonarodzeniowych, podczas uroczystości rodzinnych lub lokalnych oraz we wszystkie postne dni (np. podczas czterdziestodniowego postu przez Wielkanocą)."

Zobacz również

Mieszkańcy jednej z obornickich miejscowości, odnowili świetlicę w czynie społecznym

NOWE
Mieszkańcy jednej z obornickich miejscowości, odnowili świetlicę w czynie społecznym

Potrącenie rowerzysty pod Krakowem. Z obrażeniami trafił do szpitala

Potrącenie rowerzysty pod Krakowem. Z obrażeniami trafił do szpitala

Polecamy

Jestem ekspertem żywienia i jem cukier, ale nie tyję. Jak to robię? Co jem?

Jestem ekspertem żywienia i jem cukier, ale nie tyję. Jak to robię? Co jem?

Notorycznym problemem mieszkańców Maślic są... driftujące samochody

Notorycznym problemem mieszkańców Maślic są... driftujące samochody

Idealna jajecznica na wiosnę. Sekret smaku tkwi w obróbce szparagów

Idealna jajecznica na wiosnę. Sekret smaku tkwi w obróbce szparagów