Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Co zjeść, podróżując po Dolnym Śląsku? Oto regionalne przysmaki!

Nadia Szagdaj
Nadia Szagdaj
"Gęsta polewka z widocznym listkiem bobkowym (laurowym), zielem angielskim, ziarnami czarnego pieprzu oraz kminku. Na talerzyku obok podaje się ziemniaki ugotowane w całości bez łupinek. Na ziemniakach widoczna omasta z tłuszczu z przysmażoną cebulką. [...] Smak kwaśny, posmak kminkowo-laurowy, z charakterystycznym aromatem czosnku."

"Żur łemkowski zwany keselicą, kysielnicą lub kysyłycią wytwarzany jest w sposób tradycyjny przez Łemków osiadłych w Przemkowie i okolicach, nieprzerwanie od 1947 r. Łemkowie spożywają go podczas świąt wielkanocnych i bożonarodzeniowych, podczas uroczystości rodzinnych lub lokalnych oraz we wszystkie postne dni (np. podczas czterdziestodniowego postu przez Wielkanocą)."
"Gęsta polewka z widocznym listkiem bobkowym (laurowym), zielem angielskim, ziarnami czarnego pieprzu oraz kminku. Na talerzyku obok podaje się ziemniaki ugotowane w całości bez łupinek. Na ziemniakach widoczna omasta z tłuszczu z przysmażoną cebulką. [...] Smak kwaśny, posmak kminkowo-laurowy, z charakterystycznym aromatem czosnku." "Żur łemkowski zwany keselicą, kysielnicą lub kysyłycią wytwarzany jest w sposób tradycyjny przez Łemków osiadłych w Przemkowie i okolicach, nieprzerwanie od 1947 r. Łemkowie spożywają go podczas świąt wielkanocnych i bożonarodzeniowych, podczas uroczystości rodzinnych lub lokalnych oraz we wszystkie postne dni (np. podczas czterdziestodniowego postu przez Wielkanocą)." pexels
Dolny Śląsk od zawsze stanowił narodowościowy tygiel. Wpływ na jego kulturę, sztukę czy architekturę mieli: Czesi, Niemcy, Żydzi, Polacy i mniejszości, które zamieszkiwały nasz region. Każda z tych nacji wniosła coś od siebie i tak ukształtowała się niepowtarzalna dolnośląska kuchnia. Podróżując po Dolnym Śląsku, warto spróbować tych regionalnych przysmaków.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Co zjeść, podróżując po Dolnym Śląsku? Oto regionalne przysmaki! - Gazeta Wrocławska

Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto