Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
"Klarowny napój fermentowany, bez opalizacji, zawiesin,...
fot. pexels

Co zjeść, podróżując po Dolnym Śląsku? Oto regionalne przysmaki!

Wino Śląskie - białe lub czerwone

"Klarowny napój fermentowany, bez opalizacji, zawiesin, osadów, czasami z niewielką ilością wytrąconego kamienia winnego. W winie czerwonym może pojawić się osad garbnikowy."

"Zapach prawidłowo rozwinięty, czysty, nuty owocowe głównie w winach białych oraz aromat dębiny w winach czerwonych, bez obcych zapachów, smak zharmonizowany, właściwy dla danej odmiany winogron, bez obcych posmaków."

"Pierwsze wzmianki o uprawach winorośli na Dolnym Śląsku pochodzą z okresu średniowiecza. Około 1150 roku w środkowej Europie winne krzewy na cele kultowe uprawiało się od Berlina po Toruń. Na Śląsku klasztory produkowały wino mszalne w Trzebnicy, Wrocławiu, Jaworze i Lwówku."

Zobacz również

Uroczystość w Myszyńcu, z okazji 233. rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja

Uroczystość w Myszyńcu, z okazji 233. rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja

Podwójna radość kobiecej Pogoni. W III lidze derby Szczecina dla Świtu

Podwójna radość kobiecej Pogoni. W III lidze derby Szczecina dla Świtu

Polecamy

Profesor zaniepokojony zmianami w polskiej edukacji. Idziemy w złym kierunku

Profesor zaniepokojony zmianami w polskiej edukacji. Idziemy w złym kierunku

Jak kochają się Polacy? Uwaga... Możesz się zdziwić!

Jak kochają się Polacy? Uwaga... Możesz się zdziwić!

Co z młodym Ukraińcami, którzy nie otrzymali paszportów?

Co z młodym Ukraińcami, którzy nie otrzymali paszportów?