4 z 10
Poprzednie
Następne
Co zjeść, podróżując po Dolnym Śląsku? Oto regionalne przysmaki!
Wino Śląskie - białe lub czerwone
"Klarowny napój fermentowany, bez opalizacji, zawiesin, osadów, czasami z niewielką ilością wytrąconego kamienia winnego. W winie czerwonym może pojawić się osad garbnikowy."
"Zapach prawidłowo rozwinięty, czysty, nuty owocowe głównie w winach białych oraz aromat dębiny w winach czerwonych, bez obcych zapachów, smak zharmonizowany, właściwy dla danej odmiany winogron, bez obcych posmaków."
"Pierwsze wzmianki o uprawach winorośli na Dolnym Śląsku pochodzą z okresu średniowiecza. Około 1150 roku w środkowej Europie winne krzewy na cele kultowe uprawiało się od Berlina po Toruń. Na Śląsku klasztory produkowały wino mszalne w Trzebnicy, Wrocławiu, Jaworze i Lwówku."