Wielkanocne potrawy: babka, pasztet, sałatki, mazurek [SPRAWDZONE PRZEPISY]
Babka wielkanocna
Składniki: 500 g mąki pszennej 150 g masła 200 ml mleka 140 g cukru 80 g masła 50 g świeżych drożdży 2 jajka 3 żółtka Przygotowanie: W niewielkiej miseczce należy przygotować rozczyn: wlewamy ciepłe mleko, rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wszystko razem mieszamy, aż składniki się rozpuszczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10-15 min. Kiedy rozczyn rośnie, na stolnicę lub do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostały cukier, wyrośnięty rozczyn, roztopione i ostudzone masło, jajka i żółtka. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto za pomocą rąk (lub miksera). Odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość – powinno wystarczyć ok. 30 min. Ciasto przekładamy do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i lekko wysypanej mąką krupczatką lub kaszą manną. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem na 15 minut. Pieczemy przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem (lub do 180 stopni bez termoobiegu). Na 10 minut przed końcem pieczenia można przykryć wierzch papierem, żeby babka się nie spaliła. Zobacz więcej przepisów na kolejnych slajdach --->