Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
1 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:
500 g mąki pszennej
150 g masła
200 ml mleka
140...
fot. Justyna Osiecka-Sułek/Bistromama

Wielkanocne potrawy: babka, pasztet, sałatki, mazurek [SPRAWDZONE PRZEPISY]

Babka wielkanocna

Składniki: 500 g mąki pszennej 150 g masła 200 ml mleka 140 g cukru 80 g masła 50 g świeżych drożdży 2 jajka 3 żółtka Przygotowanie: W niewielkiej miseczce należy przygotować rozczyn: wlewamy ciepłe mleko, rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wszystko razem mieszamy, aż składniki się rozpuszczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10-15 min. Kiedy rozczyn rośnie, na stolnicę lub do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostały cukier, wyrośnięty rozczyn, roztopione i ostudzone masło, jajka i żółtka. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto za pomocą rąk (lub miksera). Odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość – powinno wystarczyć ok. 30 min. Ciasto przekładamy do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i lekko wysypanej mąką krupczatką lub kaszą manną. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem na 15 minut. Pieczemy przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem (lub do 180 stopni bez termoobiegu). Na 10 minut przed końcem pieczenia można przykryć wierzch papierem, żeby babka się nie spaliła. Zobacz więcej przepisów na kolejnych slajdach --->

Zobacz również

Ukraina wycofała z frontu amerykańskie czołgi. Jaki był powód?

NOWE
Ukraina wycofała z frontu amerykańskie czołgi. Jaki był powód?

Nocne pożary w woj. pomorskim. Interweniowali strażacy

Nocne pożary w woj. pomorskim. Interweniowali strażacy

Polecamy

Margaret zdradza wiele sekretów ze swojego życia - WIDEO

TYLKO U NAS
Margaret zdradza wiele sekretów ze swojego życia - WIDEO

Wrocław: Nadchodzące zmiany w komunikacji miejskiej podczas weekendowego remontu

Wrocław: Nadchodzące zmiany w komunikacji miejskiej podczas weekendowego remontu

Idealna jajecznica na wiosnę. Sekret smaku tkwi w obróbce szparagów

Idealna jajecznica na wiosnę. Sekret smaku tkwi w obróbce szparagów