3 z 9
Poprzednie
Następne
Najlepszy sernik we Wrocławiu? Gotowany z musem malinowo-borówkowym! Za nami słodki finał konkursu "Ale sernik!"
Kaiju Cheesecake
Bazą jest twaróg robiony własnoręcznie na niepasteryzowanym mleku aromatyzowanym japońską "pleśnią" Koji (aspergillus oryzae). Po 24 godzinach od rozpoczęcia fermentacji trzeba go zmielić trzykrotnie.
Następnie twaróg ubijamy na gładko, dodajemy jajka, śmietankę z białą czekoladą i serem roquefort, mąką i cukrem. Przygotowujemy spód z krakersów zblendowanych z masłem, wylewany na niego masę sernikową i pieczemy w piekarniku w temperaturze na 170 st. C przez 60 minut.
Upieczony sernik należy oblać polewą z karmelu "solonego" fermentowaną pasta Miso na bazie słodkiego chleba na zakwasie - Shokupan. Toping - liofilizowana malina.
Autor: Tomasz (Sushi Corner)