Najlepszy sernik we Wrocławiu? Gotowany z musem malinowo-borówkowym! Za nami słodki finał konkursu "Ale sernik!"
Sernik z białą czekoladą i truskawkami
Składniki
Spód:
180 g herbatników
50 g orzechów ziemnych
85 g masła
Masa:
250 g mascarpone
800 g sera twarogowego (w wiaderku)
200 g drobnego cukru do wypieków
1 szt. cukru wanilinowego (z ekstraktem z wanilii)
20 g żelatyny
300 g śmietanki 30%
Krem z białej czekolady:
300 g śmietanki 30%
100 g białej czekolady
Do dekoracji:
300 g ładnych truskawek jednakowej wielkości (co najmniej 8 sztuk)
50 g borówek amerykańskich
listki mięty
Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy ganache z białej czekolady. Podgrzewamy śmietankę, dodajemy do niej białą czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy. Gdy ostygnie, wstawiamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Następnie przygotowujemy spód. Na spód blaszki rozkładamy papier do pieczenia. Herbatniki i orzechy mielimy i dodajemy do nich roztopione albo po prostu miękkie masło i mieszamy ręką. Równo rozkładamy na dnie blaszki i wstawiamy do lodówki.
Teraz masa twarogowa. Do miksera dajemy mascarpone i twaróg, mieszamy mikserem. Zalewamy żelatynę i odstawiamy. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy do masy i mieszamy dalej mikserem. Zastygniętą żelatynę upłynniamy w kąpieli wodnej. Wyciągamy i dodajemy do niej dwie łyżki masy, mieszamy trzepaczką, a następnie dodajemy całość do masy i mieszamy mikserem. Potem ubijamy śmietankę i dodajemy do masy twarogowej, również mieszając. Wykładamy gotową masę do blaszki i wstawiamy do lodówki na 2h.
Następnie ubijamy ganache z białej czekolady i wykładamy na sernik. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, potem dekorujemy truskawkami, borówkami i miętą.
Autor: Natalia (Cuda na Kiju)