Najlepszy sernik we Wrocławiu? Gotowany z musem malinowo-borówkowym! Za nami słodki finał konkursu "Ale sernik!"
Sernik gotowany z musem malinowo-borówkowym
Składniki na sernik:
1 kg twarogu na sernik
1/2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
3 jajka
kostka masła
opakowanie cukru wanilinowego
2 opakowania budyniu waniliowego
1 paczka bezglutenowych biszkoptów
Składniki na mus:
mrożone maliny
świeże borówki
odrobina cukru trzcinowego nierafinowanego
Przygotowanie ciasta:
Na wyłożoną papierem do pieczenia tortownice wykładamy biszkopty.
W dużym garnku na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy cukier brązowy i wanilinowy. Następnie przekładamy twaróg oraz wbijamy jajka. Cały czas mieszając, czekamy aż wszystko się podgrzeje. Gdy masa będzie gorąca, wsypujemy 2 opakowania budyniu. Całość mieszamy do momentu zagotowania. Gdy tylko zacznie bulgotać, garnek należy zdjąć z kuchenki.
Po zdjęciu garnka z kuchenki masę należy jeszcze chwilę mieszać, a następnie wylać gotowany sernik na biszkopty.
Gotowany sernik powinien tężeć w lodówce min. 2 godziny
Mus
Do garnka wsypujemy mrożone maliny, zasypujemy cukrem. Gdy maliny się rozmrożą, wrzucamy borówki. Gdy mus jest już ciepły polewamy nim sernik.
Autor: Gabriela (Kawa i Kot)