5 z 12
Poprzednie
Następne
JAK W DOMU UPIEC CHLEB? 10 najlepszych przepisów na domowy chleb
Chleb z ziaren (bez mąki)
Składniki: 180 g płatków owsianych, 150 g nasion słonecznika, 130 g siemienia lnianego, 100 g pestek dyni, 80 g orzechów laskowych, 70 g mielonego siemienia lnianego, 20 g nasion babki płesznik, 7 g soli, 370 ml wody, 30 g melasy, 60 g oleju Przygotowanie:1. Połącz w mikserze wszystkie suche składniki, dodaj te płynne, dokładnie wymieszaj i odstaw na 2 godz. 2. Wyłóż pergaminem 2 prostokątne foremki i włóż do nich po porcji ciasta, po czym dokładnie ugnieć dłonią. 3. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 60 min, zmniejsz temperaturę do 220 stopni i piecz 30 min, a po wyjęciu z pieca odstaw wyjmij bochenki z foremek i ostudź na kratce.