JAK W DOMU UPIEC CHLEB? 10 najlepszych przepisów na domowy chleb
Chleb pszenny na zakwasie
Składniki: 830 g mąki pszennej chlebowej, 80 g mąki żytniej chlebowej, 590 ml wody, 20 g soli, 40 g gęstego dojrzałego zakwasu (przepis na końcu galerii) Przygotowanie:1. Połącz zakwas z 90 ml wody, dodaj 130 g mąki chlebowej i 20 g mąki żytniej, wymieszaj w mikserze do uzyskania gładkiego ciasta, przykryj misę folią i odstaw na 12 godz. w miejsce o temperaturze pokojowej, ok. 21 stopni. 2. Wymieszaj w mikserze na wolnych obrotach resztę składników oprócz soli, a gdy się połączą, przykryj misę folią i odstaw na 25 min w miejsce o temp. 24 stopni. 3. Dodaj do misy zaczyn i sól, mieszaj 2-3 min do uzyskania średnio gęstej i elastycznej konsystencji ciasta, po czym odstaw je na 2,5 godziny w miejsce o temp. jw. 4. Po 50 min od wymieszania przeprowadź składanie ciasta, a następnie powtórz te czynności po kolejnych 50 minutach. 5. Podziel ciasto na pół, delikatnie uformuj wstępnie bochenki, przykryj folią i odstaw na 10-20 min. 6. Uformuj bochenki, włóż je do koszyków posypanych mąką i odstaw na 2,5 godz. 7. Przełóż bochenki na blachę i piecz w zaparowanym piekarniku rozgrzanym do temperatury 240 stopni przez 40-45 min, wypuszczając parę, gdy zacznie się brązowienie skórki.