Idzie zima. Co jeść, żeby nie chorować? [LISTA PRODUKTÓW]
Czy znasz żywność, która pomaga wzmocnić odporność organizmu?
Funkcją układu odpornościowego jest ochrona organizmu przed czynnikami zewnętrznymi, które mogą powodować choroby i infekcje. Za sprawą spożywania żywności dostarczającej konkretne składniki odżywcze, można: • wzmacniać naturalną barierę ochronną np. błony śluzowe przewodu pokarmowego, • wpływać na aktywność komórek obronnych organizmu np. limfocyty, makrofagi, • w pewnym stopniu ograniczać nasilenie stanu zapalnego. Badania nad wpływem składników pokarmowych, takich jak witaminy, związki mineralne, antyoksydanty i kwasy tłuszczowe, na działanie układu odpornościowego to temat stosunkowo świeży. Sprawdź, które pokarmy (zgodnie z obecnym stanem wiedzy) są najbardziej zasobne w związki o działaniu wspomagającym funkcjonowanie układu odpornościowego! Pamiętaj, że niedobory tych składników osłabiają odporność, przez co organizm jest podatny na infekcje. Dbaj o ich spożycie nie tylko w sezonie jesienno-zimowym, a przez cały rok!