Idzie zima. Co jeść, żeby nie chorować? [LISTA PRODUKTÓW]

Martyna Jaros
Martyna Jaros
Miód jest znanym od pokoleń produktem stosowanym w okresie przeziębień. Większość źródeł naukowych oceniająca wpływ miodu na układ odpornościowy podaje, że skuteczna dzienna dawka miodu, spożywana przez 2-3 miesiące, mieści się w przedziale od 70 do 120 g (224-384 kcal). Zaobserwowano, że spożywanie 2,2 g miodu na kilogram masy ciała dziennie, tylko przez 2 tygodnie spowodowało wzrost ilości komórek układu odpornościowego – neutrofilów, eozynofilów oraz monocytów. 

Miód należy dodawać do napojów o temperaturze ok. 50 stopni Celsjusza, gdyż substancje o dobroczynnym działaniu zawarte w miodzie nie są odporne na działanie wysokiej temperatury.
Miód jest znanym od pokoleń produktem stosowanym w okresie przeziębień. Większość źródeł naukowych oceniająca wpływ miodu na układ odpornościowy podaje, że skuteczna dzienna dawka miodu, spożywana przez 2-3 miesiące, mieści się w przedziale od 70 do 120 g (224-384 kcal). Zaobserwowano, że spożywanie 2,2 g miodu na kilogram masy ciała dziennie, tylko przez 2 tygodnie spowodowało wzrost ilości komórek układu odpornościowego – neutrofilów, eozynofilów oraz monocytów. Miód należy dodawać do napojów o temperaturze ok. 50 stopni Celsjusza, gdyż substancje o dobroczynnym działaniu zawarte w miodzie nie są odporne na działanie wysokiej temperatury. 123rf
Witaminy, związki mineralne, antyoksydanty i kwasy tłuszczowe. To składniki, które mają znaczący wpływ na działanie układu odpornościowego. W jakich produktach je znaleźć, żeby wzmocnić organizm i nie chorować. Zobaczcie w naszej galerii zdjęć.

Tajemnica Marchewki

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

T
Teresa79

Miód jest zdecydowanie moim numerem jeden jeśli chodzi o jesienne wyposażenie kuchni. Dodaje do herbaty albo pije z wodą i cytryną. Coraz więcej też słyszę o pitnym soku z aloesu - zawiera dużo witaminy C i substancji wspomagających trawienie oraz odporność. Myślę nad zakupem z tej strony https://forever-kosmetyki.pl/10-aloes-forever - produkty wyglądają obiecująco, głównie ze względu na 99,7% aloesu w składzie czyli najwięcej co do tej pory znalazłam

Dodaj ogłoszenie