1 z 13
Następne
Idzie zima. Co jeść, żeby nie chorować? [LISTA PRODUKTÓW]
Łosoś, sardynki, makrela i inne tłuste ryby morskie
Tłuste ryby morskie to najlepsze żywieniowe źródła witaminy D oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Kwasy te wpływają na komórki układu odpornościowego prawdopodobnie poprzez wpływ na wydzielanie związków, odpowiedzialnych za komunikację pomiędzy nimi. Witamina D działa immunomodulująco, obniża skłonność organizmu do reakcji alergicznych, a także pobudza wydzielanie przeciwciał przez limfocyty B. U osób, które często chorują, stwierdza się w badaniach profilaktycznych niskie, względem zaleceń, stężenie witaminy D we krwi. Spożywaj tłuste ryby morskie, najlepiej świeże, przynajmniej 2 razy w tygodniu. A witaminę D w okresie jesienno-zimowym warto suplementować w ilości 800-2000 j.m. na dobę