6 z 15
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Boczniak ostrygowaty niczym nie ustępuje boczniakom...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/d4/46/63b589f6cc20f_o_large.jpg)
fot. Muzeum Przyrodnicze
Grzybobranie w styczniu? Oczywiście. Na Dolnym Śląsku można znaleźć trzy popularne gatunki zimowych grzybów. Jakich? Gdzie ich szukać?
Boczniak ostrygowaty
Boczniak ostrygowaty niczym nie ustępuje boczniakom dostępnym w marketach. Porasta martwe drewno drzew liściastych, takich jak grab, buk, wierzba, topola, klon i in. Ma szary lub popielaty kapelusz o muszlowatym kształcie, miąższ grzyba ma białą barwę i kwaskowaty smak, a spód kapelusza pokryty jest blaszkami. Dziko rosnące boczniaki są ciut twardsze do jedzenia niż te z upraw. Grzyby te nadają się także do grillowania razem z warzywami.