MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Najchętniej sięgamy po czerwoną soczewicę, łatwo się gotuje...
fot. pixabay.com/JerzyGorecki

Groch? Soczewica? A może fasola? Postaw na rośliny strączkowe, dziś mają swoje święto. Tyle uprawia się ich w Polsce

Kotlety z soczewicy

Najchętniej sięgamy po czerwoną soczewicę, łatwo się gotuje i nie potrzebuje długiego namaczania. Można ją wykorzystać np. w kotletach. Sposób wyrabiania masy jest podobny, jak w przypadku kotletów mielonych z mięsa czerwonego lub białego, zamiennikiem jest tutaj strączek. Szklankę soczewicy łączymy z posiekaną cebulką, startą marchewką, czosnkiem, jajkiem, 2 łyżkami oleju, 1/3 szklanki mąki, wybranymi przyprawami (np. sól, pieprz, papryka wędzona papryka słodka), można też dodać łyżeczkę wody. Z powstałej masy formujemy kilka owalnych kotletów, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.

Zobacz również

Ostatnie utrudnienia na zakopiance pod Krakowem. To już finał budowy wiaduktu w Gaju

Ostatnie utrudnienia na zakopiance pod Krakowem. To już finał budowy wiaduktu w Gaju

Jacek Michalski, burmistrz Nowego Dworu Gdańskiego, o szansach i wyzwaniach miasta

ROZMOWA
Jacek Michalski, burmistrz Nowego Dworu Gdańskiego, o szansach i wyzwaniach miasta

Polecamy

Truskawki z bazaru zdrowsze niż te z Lidla czy Biedronki? Zobacz wyniki testu

GORĄCY TEMAT
Truskawki z bazaru zdrowsze niż te z Lidla czy Biedronki? Zobacz wyniki testu

Porozumienie w sprawie przejazdu do ROD we Wrocławiu: Utrzymanie dostępu zapewnione

Porozumienie w sprawie przejazdu do ROD we Wrocławiu: Utrzymanie dostępu zapewnione

Nowoczesna rewolucja na ulicach Wrocławia: Testy autobusów wodorowo-elektrycznych

Nowoczesna rewolucja na ulicach Wrocławia: Testy autobusów wodorowo-elektrycznych