5 z 7
Poprzednie
Następne
Gotuj jak MasterChef. Oto autorskie przepisy Mateusza Zielonki, zwycięzcy programu MasterChef
Czarna soczewica z bakłażanem
Składniki / 2 porcje • czarna soczewica (300 g) • bakłażanowy dip • papryka żółta (1 szt.) • marchew (1szt.) • koper włoski (1 szt.) • czosnek (3–6 ząbków) • nasiona kuminu • nasiona kolendry • sos sojowy • oliwa z oliwek • rozmaryn • tymianek Wykonanie Soczewicę gotuj przez 20 minut wraz z nasionami kuminu, kolendry i łyżką sosu sojowego. Marchew, paprykę i koper włoski pokrój na mniejsze kawałki i obtocz w oliwie. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni wraz z tymiankiem, rozmarynem, czosnkiem, solą i pieprzem ok. 25 minut. Gdy warzywa zmiękną, przełóż je na patelnię wraz z ugotowaną soczewicą i smaż przez 6–9 minut, aż smaki się połączą. Podawaj z natką kolendry lub pietruszki oraz dipem bakłażanowym.