Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki / 5 porcji
• cukinia zielona (1 szt.)
• cukinia...
fot. Materiały prasowe

Gotuj jak MasterChef. Oto autorskie przepisy Mateusza Zielonki, zwycięzcy programu MasterChef

Ratatouille

Składniki / 5 porcji • cukinia zielona (1 szt.) • cukinia żółta (1szt.) • bakłażan (1 szt.) • pomidory (3 szt.) • papryka żółta (12 szt.) • papryka czerwona (1 szt.) • czosnek (3 ząbki) • świeży rozmaryn (1 gałązka) • świeży tymianek (2 gałązki) • natka pietruszki (1 pęczka) • cebula (połówka) • sól • pieprz Potrawa z mojej ulubionej bajki, opowiadającej historię szczurka chcącego spróbować swoich sił we francuskiej restauracji. Hmm… Wykonanie: Paprykę czerwoną i jedną żółtą opal nad palnikiem, tak aby cała skórka się zwęgliła. Następnie przykryj je na krótką chwilę folią aluminiową, aby dać im odpocząć, o wiele łatwiej będzie zdjąć z nich spaloną skórkę. Oczyść je z gniazd nasiennych i pokrój w średniej wielkości kostkę. Wrzuć na patelnię, dodaj oliwę, cebulę pokrojoną w piórka, czosnek, po cukinii żółtej i zielonej, bakłażana oraz jednego pokrojonego pomidora bez skórki. Obficie dopraw solą, pieprzem, dodaj kilka gałązek tymianku, rozmarynu oraz pietruszki i duś wszystko ok. 15–20 minut, po czym umieść całość w kielichu blendera, dodaj oliwę i dokładnie zmiksuj. Pozostałą cukinię (żółtą i zieloną), bakłażana i pozostałe 2 pomidory bez skórki pokrój w plastry o grubości 3 mm. Do naczynia żaroodpornego wlej sos z blendera na wysokość niecałego centymetra i dokładnie rozprowadź go po dnie naczynia. Cukinie, bakłażana i pomidora układaj równo partiami. Jeżeli masz naczynie okrągłe, warzywa układaj w okręgi, jeśli zaś prostokątne – mogą to być szeregi. Całość chwilę potrwa, ale jeśli się postarasz, efekt będzie jak z obrazka. Posyp solą, pieprzem oraz drobno posiekanym rozmarynem i skrop wszystko oliwą, a następnie zakryj pergaminem i wstaw do piekarnika na 90 minut w temperaturze 150 stopni. Aby ratatouille wyszło jak w mojej ulubionej bajce, użyj następnie głębokiego ringu o średnicy ok. 8 cm. Delikatnie ułóż warzywa najpierw w pionie po obwodzie ringu, a później w poziomie. Dookoła rozlej odrobinę sosu z pieczenia i posyp drobno posiekaną natką pietruszki. Skrop oliwą. Z jednej strony połóż łyżkę gęstej śmietany. Dokładnie zamknij ten „pakunek” i umieść go w piekarniku (nagrzanym do 180 stopni) lub na grillu. Piecz wszystko przez 15 minut.

Zobacz również

Trwa budowa nowego deptaka w Białobrzegach

Trwa budowa nowego deptaka w Białobrzegach

W święto pracy nie pracujemy. W inne dni pokonuje nas stres?

W święto pracy nie pracujemy. W inne dni pokonuje nas stres?

Polecamy

Najnowsze informacje o maturze 2024 od CKE. To warto wiedzieć!

Najnowsze informacje o maturze 2024 od CKE. To warto wiedzieć!

Prezes ORLEN S.A.: Grupa ORLEN będzie przewidywalna i przejrzysta

Prezes ORLEN S.A.: Grupa ORLEN będzie przewidywalna i przejrzysta

Przecieki na maturze 2024. Pytania niejawne zostaną ujawnione?

Przecieki na maturze 2024. Pytania niejawne zostaną ujawnione?