Gotuj jak MasterChef. Oto autorskie przepisy Mateusza Zielonki, zwycięzcy programu MasterChef
Mini serniczki brownie z solonym karmelem
Składniki / 24 sztuki Spód • gorzka czekolada (120 g) • masło (120 g) • cukier trzcinowy (1 szklanki) • jajka (2 szt.) • mielone migdały (70 g) • mąka pszenna (2 łyżki) • soda oczyszczona (1–2 łyżeczki) Masa serowa • mascarpone (500 g) • ricotta (250 g) • serek Philadelphia (125 g) • mąka ziemniaczana (3 łyżki) • cukier (1 szklanki) • jajka (5 szt.) • śmietanka 30% (1 szklanki) • wanilia (1 laska) Solony karmel • cukier (200 g) • masło (90 g) • śmietanka 30% (120 g) • sól gruboziarnista (1 łyżeczki) Możesz zrobić je również w większej tortownicy. Forma jest nieistotna. Jeśli lubicie słodkości, ten smak Was zaskoczy. Wykonanie Spód brownie Czekoladę z masłem rozpuść w rondelku, na małym ogniu. Do ostudzonej masy dodaj cukier, jajka, migdały, przesianą mąkę i sodę oczyszczoną. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przygotuj formę do pieczenia muffinek, wyłóż ją papilotkami i do każdej z nich wlej masę brownie do 1 wysokości papilotki. Piecz brownie ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Solony karmel Do rondelka wsyp cukier i podgrzewaj (bez mieszania), aż nabierze karmelowej barwy. Do roztopionego cukru dodaj masło i dokładnie mieszaj, a następnie wlej śmietankę. Wszystko ponownie wymieszaj, gotując dalej na małym ogniu. Odstaw masę do wystygnięcia. Gdy nabierze już temperatury pokojowej, dodaj sól gruboziarnistą. Masa serowa Do miski włóż wszystkie trzy serki, wymieszaj. Dodaj mąkę, cukier i miksuj. Dalej miksując, dodawaj po jednym jajku. Na koniec dodaj śmietanę i ziarenka z laski wanilii i wymieszaj wszystko na jednolitą masę. Na lekko ostudzone spody brownie wyłóż po 1 łyżeczce solonego karmelu i zalej wszystko masą serową do wysokości papilotek. Piecz przez pierwsze 15 minut w temperaturze 175 stopni, a następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz ok. godziny. Po ostudzeniu przechowuj serniczki w lodówce.