Gotuj jak MasterChef. Oto autorskie przepisy Mateusza Zielonki, zwycięzcy programu MasterChef
Omlet z chilli i cebulą
Składniki / 1 porcja • jajka (3 szt.) • cebula posiekana w piórka (połówka) • chili świeże średnio ostre, posiekane w paski (1 strączka) • oliwa (1 łyżka) • masło (1 łyżka) • sól • pieprz • parmezan do posypania • cebula dymka (1 szt.) • miód (niecała łyżeczka) • sok z cytryny (2–3 krople) • rozmaryn (kilka posiekanych igieł) Wykonanie: Cebulę oraz chili podsmaż na małym ogniu wraz z łyżką oliwy, solą, pieprzem i rozmarynem. Gdy cebula będzie idealnie miękka, dodaj miód i 2–3 krople soku z cytryny, zdejmij naczynie z ognia i dodaj małą łyżeczkę masła. W miseczce wymieszaj jajka, dopraw je solą, pieprzem i posiekaną dymką. Na patelni rozgrzej masło i dodaj porządnie zmieszane jajka. Za pomocą drewnianej łopatki od samego początku cały czas mieszaj jajka, jak na jajecznicę. Zgarniaj z krawędzi i zawijaj jajka do środka. Gdy spód zacznie się ścinać, a wierzch wciąż pozostanie płynny, na omlet zetrzyj parmezan. Ten moment jest bardzo ważny – drewnianą łopatką zacznij zwijać omlet z jednej strony, możesz pomóc sobie, lekko podrzucając patelnię. Zwiń omlet na 3–4 razy. Szybko zdejmij z patelni na talerz, rozetnij wierzch nożem i nałóż w miejsce rozcięcia chili z cebulą. Smakówa!