12 potraw wigilijnych. Barszcz czerwony, uszka, ryby, kutia. Jak je zrobić? [PROSTE PRZEPISY]
12 potraw wigilijnych BARSZCZ Z USZKAMI - Badania wskazują, że barszcz z uszkami gości w 82 proc. domów. Jak go zrobić? Potrzebujesz: 25 dag buraków pół pęczka włoszczyzny 1 i 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 5 ziaren czarnego pieprzu sól 1 łyżka koncentratu buraczanego 1/2 szklanki mąki 2 dag ugotowanych suszonych grzybów 1/4 pęczka posiekanej natki 1 jajko 1 łyżka oleju majeranek suszony Sposób przygotowania: Włoszczyznę obrać,pokroić na kawałki. Przełożyć do rondla , zalać 3/4 litra wody.Dodać listek,pieprz obraną 1 cebulę.Gotować wywar,dodać obrane i starte na grubej tarce buraki oraz roztarty z solą czosnek.Gotować 30 minut.Przecedzić,doprawić solą,pieprzem i koncentratem. Z mąki, soli i letniej wody zagnieść ciasto.1/2 cebuli posiekać i zeszklić na oleju.Wymieszać z pokrojonymi grzybami,natką i jakiem przyprawić. Ciasto rozwałkować wyciąć kółeczka, na każdym ułożyć porcję farszu.Uformować uszka i ugotować je w posolonej wodzie. Gotowe przełożyć porcjami na talerze zalać barszczem posypać majerankiem. Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl Przeglądajcie przepisy na kolejnych kartach: