12 potraw wigilijnych. Barszcz czerwony, uszka, ryby, kutia. Jak je zrobić? [PROSTE PRZEPISY]
12 potraw wigilijnych ZUPA GRZYBOWA - pojawia się na co czwartym polskim stole. Potrzebujesz: 30-35 dag grzybów (borowików lub prawdziwków) 2 średnie cebule 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora kostka rosołowa grzybowa 2-3 łyżki masła kilka kulek ziela angielskiego 2 liście laurowe sól pieprz natka pietruszki kilka łyżek śmietany 12-proc. do zup i sosów opcjonalnie: 3 średnie ziemniaki lub makaron łazanki Sposób przygotowania: Zupa grzybowa musi mieć dobry wywar. Bulion gotujemy w dużym garnku z 2-2,5 l wody, marchewek, pietruszki, selera i pora. Dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe oraz kostkę rosołową grzybową. Grzyby oczyszczamy i myjemy. Osuszamy, a następnie kroimy na kawałki. Wrzucamy go gotowego wywaru i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez min. 30-40 minut, do miękkości. Cebule obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Uwaga! Cebuli nie smażymy. Trzeba ją zeszklić na maśle, aby zupa grzybowa miała wyborny smak! Gotową cebulę dorzucamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem. Natkę pietruszki siekamy i dorzucamy do zupy. Przeglądajcie przepisy na kolejnych kartach: