Zupa grzybowa ze świeżych grzybów. Tradycyjne danie na polskich stołach
Zupa grzybowa gości na stołach Polaków od wielu, wielu lat. W niektórych domach uznawana jest za tradycyjną potrawę świąteczną, choć równie chętnie jemy ją bez okazji, lub po prostu po udanych zbiorach. Wraz z końcem lata warto wybrać się do lasu, by samodzielnie poszukać składników do tego pysznego dania. Zupa grzybowa przygotowana z własnych zbiorów przysporzy z pewnością nie tylko wielu walorów smakowych, ale też masę satysfakcji.
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów. Z jakich grzybów zrobić zupę grzybową?
Aby stworzyć idealną zupę grzybową, potrzebujemy świeżych grzybów leśnych. Najlepszymi grzybami, które świetnie wkomponują się w bulion są:
- borowiki
- podgrzybki
- prawdziwki
- kurki
Jak przygotować zupę grzybową ze świeżych grzybów? Przepis na zupę grzybową
W internecie wręcz roi się od przepisów na zupę grzybową. Wiele z nich dotyczy jednak zup z grzybów suszonych. To dobre rozwiązanie na zimę, ale latem czy jesienią warto korzystać z dobrodziejstw lasu i przygotować zupę ze świeżych grzybów. Poniżej prezentujemy przepis redaktora naszego serwisu.
Składniki:
- 4 dag suszonych grzybów,
- 40 dag warzyw mieszanych (marchewki, pietruszki, selera, pora),
- 1 łyżka masła,
- 15 dag cebuli,
- sól,
- pieprz,
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Grzyby myjemy, moczymy w wodzie i pozostawiamy na 2 godziny. Następnie gotujemy je w tej samej wodzie, w której się moczyły. Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy, kroimy na kawałki i wsypujemy do rondla. Cebulę obieramy, płuczemy, kroimy, wkładamy do warzyw, dodajemy 1/2 łyżki masła solimy i lekko dusimy. Ważne jest to, by w trakcie duszenia mieszać warzywa, by się nie przypaliły. Lekko podduszone należy zalać wrzącą wodą, ugotować wywar (gotować około 30 minut). Ugotowany wywar z warzyw przecedzamy i łączymy z wywarem z grzybów. Odcedzone grzyby kroimy na drobniutkie paski, możemy też je posiekać i wrzucić do zupy. Warzywa ugotowane w wywarze można wykorzystać również do przyrządzenia sałatki. Zupę grzybową przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy masło i zieloną pietruszkę. Podajemy z łazankami lub makaronem.
Jeżeli nie jesteśmy pewni naszych umiejętności kulinarnych, lub przygotowujemy zupę grzybową po raz pierwszy, warto posiłkować się instrukcją wideo. Chociażby w serwisie YouTube znajdziemy wiele poradników, jak krok po kroku przygotować zupę grzybową ze świeżych grzybów.
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów. Dlaczego warto przygotować zupę grzybową?
Wyśmienite walory smakowe to oczywisty powód do przygotowania zupy ze świeżych grzybów. Warto jednak pamiętać, że grzyby są bogate w witaminy i wartości odżywcze. Jedząc grzyby, dostarczamy do organizmu takie witaminy jak:
- witamina A
- witamina B1
- witamina B2
- śladowe ilości witaminy C i pozostałych witamin
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?