Grzyby na zimę można przygotowywać na kilka sposobów. Najpopularniejsze jest oczywiście ich marynowanie w zalewach na bazie octu oraz suszenie. Grzyby można też mrozić.
Przetwory z grzybów na zimę
Grzyby na zimę można przetwarzać na kilka sposobów. Każdy może wybrać odpowiedni w zależności od gatunków zebranych grzybów jak i tego do czego będziemy chcieli je wykorzystać.
Co zrobić z darami lasu?
- Suszenie grzybów na zimę
Suszenie to najstarsza metoda konserwacji. Część przyniesionych z lasu grzybów można właśnie ususzyć. Dawniej pokrojone na kawałki kapelusze i trzony, nanizane na nitki, wieszało się w oknie w kuchni czy na strychu. Obecnie przydatnym urządzeniem stały się suszarki do żywności. Nowoczesne, szybko i skutecznie „konserwują” nie tylko ulubione grzyby i owoce, ale także warzywa, zioła i kwiaty. Każdy może suszyć żywność, według własnych upodobań i potrzeb, dzięki regulowanym sitom, których jest zazwyczaj kilka. - Mrożenie grzybów na zimę
Mrozić można wyłącznie grzyby najlepszej jakości. Oczyszczone i umyte grzyby należy włożyć do wrzącej, osolonej i lekko zakwaszonej wody i gotować 10 minut. Po schłodzeniu i osuszeniu zamraża się je w najniższej temperaturze. Można także zamrażać świeże grzyby. Trzeba je przedtem oczyścić, lecz nie wolno myć.
Grzyby mrożone po ugotowaniu mają często dziwny posmak ziemi czy igliwia leśnego. Żeby się go pozbyć, należy po odcedzeniu grzybów, dobrze je wypłukać i dopiero wtedy dodać do zupy lub zrobić z nich sos - Marynowanie grzybów na zimę
To jeden z najpopularniejszych sposobów przyrządzania grzybów. Marynuje się borowiki, rydze, maślaki i gołąbki. Najlepiej nadają się małe okazy, które można marynować w całości. - Kiszenie grzybów na zimę
Do kiszenia nadają się tylko zdrowe rydze, kurki, pieczarki i gąski. Kisi się same kapelusze, wcześniej obgotowane w osolonym wrzątku. Kiszenie trwa około miesiąca. Po tym czasie grzyby można już wykorzystywać jako dodatek do sałatek, zimne zakąski i dodatek do drugich dań. - Solenie
W ten sposób można konserwować wszystkie gatunki grzybów, choć najlepiej nadają się są borowiki, rydze i maślaki.
Zobacz również:
Grzyby duszone. Jak dusić grzyby? Duszone grzyby ze śmietaną, cebulką a może we własnym sosie?
Suszenie grzybów w piekarniku. Jak prawidłowo suszyć grzyby w piekarniku?
Przetwory z grzybów na zimę [PRZEPISY]
GRZYBY MARYNOWANE W OCCIE, przepis podstawowy
składniki:
Na 1 kg grzybów leśnych potrzebujemy 1 łyżkę soli oraz wodę do obgotowania grzybów
zalewa:
2 szklanki wody
1 szklanka octu 10 proc.
1,5 łyżeczki soli
kilka ziarenek pieprzu
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka listków laurowych
sposób przygotowania:
Grzyby należy dokładnie oczyścić i wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soli. Gotujemy je aż nie będą miękkie. Wyjmujemy z wody i odsączamy. Po wystygnięciu przekładamy do suchych i wyparzonych słoików. W tym czasie przygotowujemy zalewę. Wszystkie składniki mieszamy i gotujemy 15 minut. Gotową zalewę dodajemy do grzybów (razem z pieprzem, zielem angielskim i listkiem laurowym). Słoiki zakręcamy, odwracamy do góry dnem. Pasteryzujemy 20 minut.
Tak przygotowane grzyby można zjeść już dwa tygodnie po przygotowaniu.
MAŚLAKI MARYNOWANE W POMIDORACH
składniki:
1 kg maślaków, 1/2 kg cebuli, 250 ml oleju,
90 gramów przecieru pomidorowego, sól, pieprz do smaku
przygotowanie:
Grzyby ugotować, cebulę zeszklić na oleju i wymieszać z grzybami. Następnie dodać przecier, sól, pieprz i dusić na wolnym ogniu około 20 minut. Ciepłe nakładać do słoików i pasteryzować przez 40 minut
GRZYBY DUSZONE
składniki:
2 kg grzybów leśnych
0,5 l masła klarowanego
2-4 cebule
do smaku: sól, pieprz mielony
przygotowanie:
Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać i odsączyć. Następnie pokroić w plasterki. Masło klarowane roztopić w dużym rondlu, dodać cebulę i zeszklić. Dodać grzyby. Smażyć często mieszając, aż odparuje nadmiar wody. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować przez 30 minut.
Zobacz również:
Przygotowanie grzybów - krok po kroku [GALERIA]
Sos z grzybów leśnych, suszonych, a może z kurek? Jak zrobić
RYDZE KISZONE
składniki
2 kg rydzów oczyszczonych i umytych
10 dag soli
pieprz ziarnisty
liść laurowy
przygotowanie:
Oczyszczone i umyte kapelusze rydzów osuszyć, a następnie układać rzędami w glinianym garnku kapeluszami do góry. Każdą warstwę posypywać solą, dodać kilka ziaren pieprzu i 2-3 liście laurowe. Ułożone grzyby nakryć płótnem lnianym i przycisnąć drewnianym krążkiem. Krążek należy obciążyć. Przechowywać w chłodnym miejscu.
KAPELUSZE PASTERYZOWANE
składniki:
1 kg grzybów
10 dkg cebuli
1 dkg soli,
3 dkg cukru
3 g kwasku cytrynowego
ziele angielskie
pieprz
przygotowanie:
Wybieramy kapelusze np. pieczarek, maślaków, kozaków. Dokładnie je myjemy, odcinamy trzonki. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, sól i cukier. Zalewamy wodą i gotujemy. Podczas gotowania pilnujemy by kapelusze były przykryte wodą, którą w razie potrzeby uzupełniamy. Do gorących grzybów dodać kwasek cytrynowy, zmielony pieprz i ziele angielskie. Tak przygotowane grzyby przekładamy do słoika i pasteryzujemy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?