Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zespół Szkół Gastronomicznych - szkoła mistrzów kuchni

Aleksandra Buba
Maksymilian Szkocki, Bartłomiej Sikora, Michał Stłanik i Norbert Szczeciński na warsztatach cukierniczych
Maksymilian Szkocki, Bartłomiej Sikora, Michał Stłanik i Norbert Szczeciński na warsztatach cukierniczych fot. piotr wojnarowicz
Szefowie kuchni: Zbigniew Koźlik z hotelu Park Plaza, Grzegorz Pomietło z Art Hotelu czy Tadeusz Hupa z hotelu Wrocław to jedni z najlepszych kucharzy we Wrocławiu. Ale łączy ich jeszcze jedno - wszyscy są absolwentami zespołu szkół przy ulicy Kamiennej.

Wyznaczony przez nich wysoki standard usług gastronomicznych z powodzeniem kontynuują uczniowie. W konkursach kulinarnych nie mają sobie równych.
Dumą szkoły są Krystian Skwierz i Agata Nicpoń, którzy wygrali w ogólnopolskim konkursie "Zgotuj sobie sukces". Trenowali aż trzy miesiące pod okiem Grzegorza Cielec-kiego - szefa kuchni hotelu Europeum (również absolwenta wrocławskiej szkoły). Było warto, bo oprócz cennych nagród Krystian wejdzie w skład reprezentacji Polski na kulinarnych mistrzostwach Europy juniorów w Luksemburgu.

Bardzo ważne w zespole szkół są umiejętności praktyczne. Uczniowie ćwiczą je w nowocześnie wyposażonych pracowniach, a także w hotelach, takich jak Monopol, Sofitel czy Dwór Polski.

Adres internetowy szkoły:
www.zsg.wroclaw.pl

Poznaj uczniów i nauczycieli. Zobacz, kto jest kim w Zespole Szkół Gastronomicznych przy ul. Kamiennej

Lidia Zaleska, uczy przedmiotów zawodowych
Praca jest jej pasją i nie szczędzi czasu, żeby przygotować uczniów do licznych konkursów. W wolnych chwilach uprawia windsurfing, a zimą jeździ na nartach. Ostatnio spodobał jej się kitesurfing, czyli surfowanie z latawcem.

Elżbieta Jaśniewska, trenuje barmanów
Od 21 lat uczy w szkole przedmiotów zawodowych, a dodatkowo przygotowuje uczniów do konkursów - ostatnio barmańskich. Lubi podróżować, a przygotowania do urlopu rozpoczyna zimą. Ostatnio odwiedziła Hiszpanię.

Krystyna Szumilak, dyrektor ZSG
Kieruje szkołą od 2000 r. i uczy podstaw żywienia. W tym przedmiocie najciekawsza jest dietetyka. Jej przepis na świetną sylwetkę? Porzucić tłuszcze i słodycze, nie jeść po godzinie 18 i ćwiczyć.

Patryk Komisarczyk, gastronom z pasją
Razem z Tomkiem Kalitą wygrali w konkursie Regionalne Sekrety Smaku. Przygotowali roladę z pstrąga z przepiórczymi jajami i grzybami. Ma dopiero 19 lat i już jest menedżerem baru w restauracji Green House.

Tomasz Kalita, zwolennik włoskiej kuchni
Poza gotowaniem interesuje go ratownictwo medyczne i może wybierze ten kierunek na Akademii Medycznej. Najbardziej lubi kuchnię włoską, a jego popisowym daniem jest makaron z sosem carbonara.

Sandra Woźniak, artystka w gastronomii
W wolnych chwilach rysuje, najchętniej ołówkiem, robi portrety na zamówienie. W szkole artystyczną pasję łączy z gastronomią, a jej stół zajął II miejsce w konkursie Regionalne Sekrety Smaku. Lubi kuchnię chińską.

od 7 lat
Wideo

echodnia Policyjne testy - jak przebiegają

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto