18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wybraliśmy najlepsze przepisy na spaghetti!

JG
pizza hut
Obrady były długie, burzliwe chociaż część z nas od razu miała swoich faworytów. Wybraliśmy 5 najlepszych przepisów na spaghetti, których autorzy otrzymają podwójne karnety do Pizzy Hut. Oto one!

Ewa Ryczan - spaghetti z bakłażanami

Składniki:
- 35 dag makaronu spaghetti,
- 30 dag bakłażanów,
- ząbek czosnku,
- 30 dag pomidorów z puszki,
- listki świeżej bazylii,
- 2 łyżki oliwy,
- olej do smażenia,
- 5 dag tartego parmezanu,
- Przyprawa do spaghetti PRYMAT,
- cukier, sól.

Bakłażany umyć, pokroić na plastry, oprószyć solą i odstawić na 30 minut, by puściły sok. Opłukać, osuszyć. Ząbek czosnku zeszklić na oliwie. Po 2 min usunąć czosnek, włożyć pomidory, dodać przyprawę do spaghetti, szczyptę cukru, lekko oprószyć solą, gotować ok. 15 minut.

Na rozgrzany olej włożyć bakłażany i smażyć z obu stron, aż się zrumienią. Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej w odcedzić, włożyć na krótko do sosu pomidorowego, wymieszać. Wyłożyć na talerze, posypać parmezanem, rozłożyć plastry usmażonego bakłażana i posypać listkami bazylii.

Uzasadnienie: Za bakłażany. W naszej kuchni niedoceniane.

Urszula Lebek - przepis na makaron z bananami i orzechami

Składniki:
- makaron świderki,
- grubo pokrojone orzechy włoskie ok 30 dkg,
- 3 banany,
- masło do smażenia,
- śmietana 18% 200 g,
- cukier.

Orzechy smażyć na maśle z dodatkiem cukru ok 20 minut. Następnie dodać banany pokrojone w plastry oraz śmietanę wymieszana z cukrem. Smażyć to wszystko razem do momentu zagrzania bananów i śmietany. Tak przygotowanym sosem polać wcześniej ugotowany makaron.

Uzasadnienie: Makaron z bananami?! Oryginalne!

Monika Michalak - przepis na makaron

Składniki:
- 300 g mąki pszennej (we Włoszech typ 00),
- 3 jajka,
- 1 łyżka oliwy,
NIE dodawać soli!

Zagnieść ciasto. Rozwałkować, pokroić. Rozwiesić by przeschło. Gotować w dużej ilości osolonego wrzątku. 4 litry wody na pół kilo makaronu. Taki makaron gotuje się zaledwie 2 albo 3 minuty.

Wałkuję maszyną do makaronu. Kroję też maszyną, nastawioną na cieniutkie wstążki, czyli tagliolini.

Uzasadnienie: Makaron czasem jeszcze robiły nasze babcie. Teraz kupujemy w marketach. A to takie proste...

Grzegorz Kobiałka - makaron z tuńczykiem i szpinakiem

Składniki:
- 1 opakowanie makaronu (szerokie wstążki),
- 1 opakowanie szpinaku (liście),
- 1 duża czerwona cebula,
- 2 puszki tuńczyka kawałki w sosie własnym,
- 50ml oliwy z oliwek,
- sól, pieprz.

Na woku podsmażamy na oliwie posiekaną wcześniej czerwoną cebulę. W garnku sparzamy szpinak ( ok. 5 minut na wrzącej wodzie), a następnie odsączamy i odkładamy do ścieknięcia. W drugim garnku w posolonej wodzie gotujemy makaron. ok 7 minut na wrzącej wodzie. makaron al dente odsączamy a następnie przerzucamy do woka, dodaje szpinak, tuńczyka, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem polewamy świeżą oliwą.

Uzasadnienie: Szpinak wraca do łask! Nasze jury lubi szpinak!

Elżbieta Szymańska - Papardelle z wołowiną

Składniki:
- makaron papardelle,
- 2 plastry polędwicy wołowej,
- sos sojowy,
- olej sezamowy,
- 1/2 papryki czerwonej,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 małej cebuli,
- przyrumienione ziarna sezamu,
- przyprawa chili.

Polędwicę wołową rozbijam, solę i posypuję pieprzem, marynuję w 2 łyżkach oleju sezamowego i 2 łyżkach sosu sojowego, pokrojonym drobno czosnku i cebuli. Wszystko razem smażę 2 minuty na patelni, wołowinę kroję w paski, całość wyjmuję z patelni. Paprykę owijam w folię i piekę w piekarniku, ok 1/2 godziny do miękkości, zdejmuję skórkę, jeśli łatwo odchodzi, kroję w plasterki. Makaron gotuję w osolonej wodzie, mieszam z kolejnymi 2 łyżkami oleju sezamowego i 2 łyżkami sosu sojowego, dodaję odrobinę chili, sól i pieprz do smaku.Wkładam papardelle do patelni, na której smażyła się wołowina, podsmażam na średnim ogniu, mieszając, aby makaron równolegle lekko się zrumienił. Dodaję wołowinę, ziarna sezamu oraz część papryki. Całość podgrzewam.

Uzasadnienie: U nas nie docenia się wołowiny. Dlatego my postanowiliśmy ją docenić.

Laureatów o sposobie odbioru nagrody poinformujemy drogą mailową.

od 12 lat
Wideo

Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto