MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Słodka, ostra, konserwowa, zielona, czerwona, żółta, a nawet...
fot. Pasja1000 (pixabay.com)

Te warzywa uważamy za typowo polskie, ale zawdzięczamy je rdzennym Amerykanom. Zobacz, czego nie mielibyśmy, gdyby nie oni

Papryka

Słodka, ostra, konserwowa, zielona, czerwona, żółta, a nawet fioletowa. Uprawiana w ogródkach, doniczkach, do kupienia na każdym warzywnym stoisku. Jest uprawiana od około 5 tysięcy lat. Do Europy sprowadzili ją Hiszpanie, zainteresowani przede wszystkim ostrymi gatunkami, które miały zastąpić pieprz – przyprawę wtedy bardzo drogą i sprowadzaną z dalekiej Azji. Papryka rozpowszechniła się bardzo szybko i stała się niemal nieodzownym składnikiem w kuchni nie tylko europejskiej, ale też azjatyckiej.

Zobacz również

Tak było na pikniku rodzinnym w Stablewicach. Zdjęcia

NOWE
Tak było na pikniku rodzinnym w Stablewicach. Zdjęcia

Wpadł z narkotykami bo ... nie miał zapiętych pasów ZDJĘCIA

NOWE
Wpadł z narkotykami bo ... nie miał zapiętych pasów ZDJĘCIA

Polecamy

Mistrzowie Motoryzacji. Gala finałowa plebiscytu Polska Press Grupy 22 czerwca

Mistrzowie Motoryzacji. Gala finałowa plebiscytu Polska Press Grupy 22 czerwca

Czy kebab jest zdrowy? Dietetyk wyjaśnia

HIT DNIA
Czy kebab jest zdrowy? Dietetyk wyjaśnia

Porozumienie w sprawie przejazdu do ROD we Wrocławiu: Utrzymanie dostępu zapewnione

Porozumienie w sprawie przejazdu do ROD we Wrocławiu: Utrzymanie dostępu zapewnione